pomocy
Letty: tekstowe: Należy wykonać naczynie bez pokrywki w kształcie prostopadłościanu o podstawie
kwadratowej,mającego pojemność 108 litrów. Jakie powinny być wymiary naczynia, aby na jego
wykonanie zużyć jak najmniej materiału?
7 maj 18:13
niedlugo_matura: V=a2*H=108
H=108/a2
tylko pytanie ogarniasz pochodną ?
7 maj 18:18
niedlugo_matura: 6x6x3
7 maj 18:23
Letty: tak, tak znam pochodną.
7 maj 18:29
Letty: to ja mam obliczyc pochodną z H
7 maj 18:33
niedlugo_matura: P(a)=a2+ 4*108/(a)
P'(a)= 2*a − 4*108/(a2)
P'(a) = 0 −−−− 2a= 4*108/a2
2*a3= 4*108
a3= 216
a=6
7 maj 18:35
Letty: nie za bardzo to rozumiem, co to jest to P(a) ? a i jak obliczam sama sobie pochodną z tego
P(a) to mi wychodzi inaczej
7 maj 18:49
niedlugo_matura: chodzi o to że musimy znaleźć a dla którego pole całkowite jest najmniejsze wzór na pole
całkowite
tego pojemnika P=a2 + 4aH gdzie H mamy wyznaczone i podstawiamy
7 maj 18:55
Letty: oki, zrozumiałam, i co dalej>?
7 maj 19:14
niedlugo_matura: liczymy pochodną
a2=2*a
wzór (c/x)'=(−c)/x2 c−stała
7 maj 19:16
Letty: oki, juz wszytsko zrozumiałam

dziękuje
7 maj 19:17
Letty: jak już wyszedł ten bok a=6 obliczyłam H które wynosi 3 a że prostopadłościan ma kwadrat w
podstawie to wymiary naczynia powinny mieć 6X6x3
7 maj 19:19
niedlugo_matura: dokładnie
7 maj 19:22