matematykaszkolna.pl
jagodka271: 1) Rzucamy 2 razy kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma oczek jest podzielna przez 4 i przez 6 2) Rzucamy 3 razy monetą. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma jest parzysta lub w drugim rzucie wypadła reszka 3) Rzucamy 2 razy kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma nie jest parzysta proszę o rozwiązanie tych zadań i rozpisanie co po kolei się robi
7 maj 17:50
zawodus: Zrób sobie tabelkę 6x6 i zaznaczaj te wyniki co pasują emotka
7 maj 17:53
zawodus: W rzucie monetą co rozumiesz pod pojęciem suma jest parzysta? Suma czego? emotka
7 maj 17:54
jagodka271: suma nie jest parzysta. nie wiem tak jest w zadaniu i nie chodzi mi tutaj o rysowanie tabelek tylko o podstawienie do wzoru P(A)
7 maj 17:57
zawodus: Ile jest orzeł + reszka? Zobacz treść zadania, bo na pewno taka nie jest jak podajesz. Ja podałem ci sposób jak samej policzyć to P(A). Żeby podstawić do wzoru trzeba mieć obliczoną moc zdarzenia A i tabelką świetnie się to robi emotka
7 maj 18:06
jagodka271: dokładnie takie zadania byly na kolokwium. no wlasnie nie wiem jak to zrozwiac dlatego pytam sie na forum.. :\
7 maj 18:16
jagodka271: a z tym orłem i reszka chyba trzeba wypisac wszytskie morzliwosci czyli {o,r} {r,o} {o,o} {r,r}
7 maj 18:21