.
Dawid: Ośmiu robotników wykonało pewną pracę w ciągu 8,5 godziny. Zatem, tę samą pracę wykona dwunastu
robotników, pracujących z taką samą wydajnością, w ciągu:
A. 5h i 20min B. 5h i 30 min C. 5h i 40 min D. 5h i 50 min (odp C)
7 maj 17:42
zawodus: No i bardzo dobrze
7 maj 17:45
Dawid: no tak.. tylko, że jak to zapisać ?
7 maj 17:46
pigor: ..., 12*x = 8*8,5 ⇔ 3x= 17 x= 523= 5 4060= 5h 40' odp. C
7 maj 17:46
zawodus: Cała praca to 8*8,5=68 (roboczogodzin)
| | 2 | |
68:12=5 |
| h=5h 40 min  |
| | 3 | |
7 maj 17:48
Dawid: dziękuję
7 maj 17:48