Witam otóż potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tej nierówności
Mateo: Zadanie jest z tematu szereg geometryczny
x+x2+x3+...≤3
7 maj 17:37
zawodus: Mamy ciąg geometryczny o iloreazie x.
Kiedy taka suma będzie istnieć?
7 maj 17:57
niedlugo_matura: S=a1/(1−q)
a1= x
q= x
7 maj 17:58
niedlugo_matura: |q|<1 nie jestem pewna
7 maj 17:59
zawodus: Jest ok
7 maj 18:03
Mateo: tak ale potem wychodz mi S=x/1−x i to chyba jest bez sensu
7 maj 18:04
niedlugo_matura: no i masz nierówność przenosisz 3 wspólny mianownik i to tyle
7 maj 18:07
Mateo: a mógłby ktoś mi to dokończyć bo chcę sprawdzić czy wszystko wyszło mi ok
7 maj 20:47