jaki jest wzór na takie coś: ? (m^2 + 2m -4)^2 ?
kamczatka: jaki jest wzór na takie coś: ?
(m2 + 2m −4)2 ?
7 maj 16:57
Olgaaa: (a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
7 maj 17:00
Olgaaa: jak nie znasz wzoru to możesz sobie rozpisać i mnożyć każdy wyraz razy każdy
7 maj 17:00
kamczatka: ale akurat w moim jest −c
7 maj 17:02
52: kamczatka zdajesz rozszerzenie w tym roku z matmy

a zadanie to zrób tak:
Niech a=m
2
Niech b=(2m−4)
(a+b)
2= ?
Rozwiązujesz i masz
7 maj 17:04
zawodus: Ja nie jestem za nauką wzorów

(m
2+2m−4)
2=(m
2+(2m−4))
2
I stosujesz wzór na (a+b)
2
7 maj 17:07
kamczatka: wiem że można wymnażać a co do wzoru to nie jestem pewien
a2 + b2 + c2 + 2ab −2ac −2bc chyba jak jest (a+b−c)2
7 maj 17:07
Olgaaa: sorki, nie zauważyłam tam tego minusa

no to najłatwiej jest zrobić tak jak zawodus napisał
albo wymnażaj i wtedy bez problemu
7 maj 17:19