matematykaszkolna.pl
Zaznacz prawidłową odpowiedź Matmmm: Wczoraj pisałem maturę z matematyki pp. Przed spr. odp. byłem pewien, że będę miał okolice 85−100% a tu już zamknięte mam błędne? Proszę wybierzcie prawidłową odp. Zad. 9 Dla każdej liczby x, spełniającej warunek −3<x<0, wyrażenie |x+3|−x+3x jest równe: A) 2 B)3 C)−6x D)6x Zaznaczyłem odp. C i spr. odp w kilku portalach, wszędzie jest odp. D... Wytłumaczcie mi dlaczego? Może ja jestem ślepy i mój mózg ma raka? Zad. 22 (skrócone) Który pkt. należy do wykresu funkcji y= −2x−2 A)(1,−2) B)(2,−1) − ta jest niby dobra... C)(1,12) D)(4,4)
7 maj 16:07
anonim: w 9 podstaw jakąkolwiek liczbę z przedziału, w liczniku będzie zawsze 6 w 22 −2 jest poza nawiasem czyli podnosząc do jakiejkowliek potęgi parzystej lub też nie, liczba pozostaje ujemna
7 maj 16:11
J: nie niby ... tylko na pewno : f(2) = −22−2 = −20 = −1*20 = −1*1 = − 1
7 maj 16:12
Matmmm: No w 22. macie racje ale co do 9. W mianowniku będę miał ujemną liczbę... Nie dodatnią, czyli odp. −6x?
7 maj 16:19
Domel: Odnośnie 22 − miałem ten sam problem − ale wyjaśniono mi, że: (−a)x ≠ −ax bo −ax = −1*ax a odnośnie zad. 9. dziedzina: x∊R/{0} W wartości bezwzględnej masz |x+3| więc miejsce zerowe to x=−3 x∊(−oo; −3) => |x+3| = −x−3 a dla x∊<−3; 0) ∧ (0; +oo) => |x+3| = x+3 − a tu mieści się zakładany przedział więc:
|x+3|−x+3 x+3−x+3 6 

=

=

x x x 
7 maj 16:26
Matmmm: Dobra cofnij, miałem pisać dalej odp. ale już widzę te błędy ...
7 maj 16:29
Domel:
 6 
Ale jeżeli do wzoru

za x wstawisz liczbę ujemną to wynik będzie ujemny a w twoim wzorze
 x 
− po wstawieniu za x liczby ujemnej − dostaniesz liczbę większą od zera. Np. x = −2 to
6 

= −3
−2 
a z twojego wzoru
 6 

= 3
 −2 
7 maj 16:30
PW: Nie pytali czy wynik jest liczbą ujemną (dodatnią) i nie należy o tym myśleć − taki właśnie błąd popełniłeś.
 6 
Na zadanym przedziale licznik jest równy 6 i koniec − ułamek jest równy

.
 x 
Możemy sobie pomyśleć − ten ułamek jest ujemny, bo ma licznik dodatni i mianownik ujemny, ale o to nie pytali. Dopisując mu minus (bo jest ujemny (?)) popełniłeś typowy błąd myślowy, właśnie zmieniłeś mu znak i zrobiłeś z niego liczbę dodatnią. Nierówność −3 < x < 0 była w pewnym sensie "podpuchą" − taka sama odpowiedź byłaby przy założeniu −3 < x (idzie tu tylko o to, czy mamy do czynienia z modułem liczby dodatniej, czy ujemnej).
7 maj 16:32
Domel: emotka no tak właśnie myślałem tylko był problem z przyobleczeniem myśli w opis
7 maj 16:35