Zaznacz prawidłową odpowiedź
Matmmm: Wczoraj pisałem maturę z matematyki pp.
Przed spr. odp. byłem pewien, że będę miał okolice 85−100% a tu już zamknięte mam błędne?
Proszę wybierzcie prawidłową odp.
Zad. 9
Dla każdej liczby x, spełniającej warunek −3<x<0, wyrażenie |x+3|−x+3x jest równe:
A) 2
B)3
C)−6x
D)6x
Zaznaczyłem odp. C i spr. odp w kilku portalach, wszędzie jest odp. D...
Wytłumaczcie mi dlaczego? Może ja jestem ślepy i mój mózg ma raka?
Zad. 22
(skrócone) Który pkt. należy do wykresu funkcji y= −2x−2
A)(1,−2)
B)(2,−1) − ta jest niby dobra...
C)(1,12)
D)(4,4)
7 maj 16:07
anonim: w 9 podstaw jakąkolwiek liczbę z przedziału, w liczniku będzie zawsze 6
w 22 −2 jest poza nawiasem czyli podnosząc do jakiejkowliek potęgi parzystej lub też nie,
liczba pozostaje ujemna
7 maj 16:11
J: nie niby ... tylko na pewno : f(2) = −22−2 = −20 = −1*20 = −1*1 = − 1
7 maj 16:12
Matmmm: No w 22. macie racje ale co do 9.
W mianowniku będę miał ujemną liczbę... Nie dodatnią, czyli odp. −6x?
7 maj 16:19
Domel: Odnośnie 22 − miałem ten sam problem − ale wyjaśniono mi, że:
(−a)
x ≠ −a
x bo −a
x = −1*a
x
a odnośnie zad. 9.
dziedzina: x∊R/{0}
W wartości bezwzględnej masz |x+3| więc miejsce zerowe to x=−3
x∊(−oo; −3) => |x+3| = −x−3
a dla
x∊<−3; 0) ∧ (0; +oo) => |x+3| = x+3 − a tu mieści się zakładany przedział więc:
| |x+3|−x+3 | | x+3−x+3 | | 6 | |
| = |
| = |
| |
| x | | x | | x | |
7 maj 16:26
Matmmm: Dobra cofnij, miałem pisać dalej odp. ale już widzę te błędy ...
7 maj 16:29
Domel: | | 6 | |
Ale jeżeli do wzoru |
| za x wstawisz liczbę ujemną to wynik będzie ujemny a w twoim wzorze |
| | x | |
− po wstawieniu za x liczby ujemnej − dostaniesz liczbę większą od zera. Np. x = −2 to
a z twojego wzoru
7 maj 16:30
PW: Nie pytali czy wynik jest liczbą ujemną (dodatnią) i nie należy o tym myśleć − taki właśnie
błąd popełniłeś.
| | 6 | |
Na zadanym przedziale licznik jest równy 6 i koniec − ułamek jest równy |
| . |
| | x | |
Możemy sobie pomyśleć − ten ułamek jest ujemny, bo ma licznik dodatni i mianownik ujemny,
ale o to nie pytali. Dopisując mu minus (bo jest ujemny
(?)) popełniłeś typowy błąd
myślowy, właśnie zmieniłeś mu znak i zrobiłeś z niego liczbę dodatnią.
Nierówność −3 < x < 0 była w pewnym sensie "podpuchą" − taka sama odpowiedź byłaby przy
założeniu −3 < x (idzie tu tylko o to, czy mamy do czynienia z modułem liczby dodatniej, czy
ujemnej).
7 maj 16:32
Domel: 
no tak właśnie myślałem tylko był problem z przyobleczeniem myśli w opis
7 maj 16:35