;D
duśka (; : Ile soli należy dodać do 6 kg solanki dwuprocentowej aby otrzymać solankę pięcioprocentową?
7 maj 15:53
zawodus: Ile soli jest w tych 6 kg obecnie?
7 maj 15:55
duśka (; : duśka (; : Ile soli należy dodać do 6 kg solanki dwuprocentowej aby otrzymać solankę
pięcioprocentową? To jest zadanie z matmy, nie żeby co
7 maj 16:03
pigor: ..., a wiec np. niech
x=? [kg], to
masz równanie z równości masy:
2%*6+x=(6+x)*5% /*100 ⇔ 12+100x=30+5x ⇔
⇔ 95x=18 ⇔
x= 0,189 [kg]=
189g z dokładnością do 1 grama . ...
7 maj 16:30
Dziadek Mróz:

w 100g solanki 2% jest 2g soli
[solanka] − [sól]
100g − 2g
6000g − xg
−−−−−−−−−−−−−
| | 6000 * 2 | |
x = |
| = 60*2 = 120g |
| | 100 | |
jeżeli dosypiemy do tego x gram soli to będziemy mieli 6kg + x gram solanki ileś tam procent.
w 100g solanki 5% jest 5g soli
[solanka] − [sól]
100g − 5g
6000 + xg − 120 + xg (bo dosypaliśmy x gram, więc mamy 6000 + xg solanki i 120 + xg soli)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | (6000 + x)*5 | |
120 + x = |
| |
| | 100 | |
| | 30000 | | 5x | |
120 + x = |
| + |
| |
| | 100 | | 100 | |
95x = 18000
x = 189.47g
Odp. Aby z 6kg solanki 2% otrzymać 5% solankę należy dosypać 189.47g soli.
W tych zadaniach nic nie znika, masa jest ta sama. Jak sypiesz 10kg puchu do 10kg piachu to
masz mieszankę 20kg. Tak jak z zadaniem, co jest cięższe, kilo puchu czy kilo cegieł.
7 maj 16:41