matematykaszkolna.pl
Zbieżność szeregów, jakie kryterium? Piotr:
 n2−3 
1. Jakim kryterium można zbadać zbieżność szeregu (n=1, ) ∑

?
 3n3−1 
Kryt. D'Alamberta wychodziło 1 (czyli nie rozstrzyga), a kryt całkowe odpada ze wzgledu na trudnosc policzenia całki z tego wyrażenia. In[1]:= Integrate[(n2 − 3)/(3 n3 − 1), n] Out[1]= 3(1/6) ArcTan[(1 + 2 3(1/3) n)/Sqrt[3]] − Log[1 − 3(1/3) n]/3(1/3) + Log[1 + 3(1/3) n + 3(2/3) n2]/( 2 3(1/3)) + 1/9 Log[1 − 3 n3] 2. (n=1, ) ∑ tg[π2(1+1n)] Próbowałem kryt. porównawczym, ale nie wyszło, także prosiłbym o pomoc i w tym przykładzie.
7 maj 15:30
ICSP: Kryterium porównawcze w postaci granicznej.
7 maj 15:40
Domel: Próbuję zrozumieć zapis. Czy
 n2−3 
n=1+oo

= Sn czyli suma szeregu
 3n3−1 
I czy polecenie to obliczyć zbieżność szeregu o takiej sumie
7 maj 15:48
Piotr: Nie, nie suma szeregu, po prostu badanie zbieżności. Polecenie to zbadać zbieżność szeregu. By to zrobić sprawdza się czy szereg spełnia odpowiednie kryteria.Przerabialiśmy kryt: D'alamberta, Cauchy'ego, całkowe, porównawcze i oczywiście warunek konieczny zbieżności (wszystko dla szeregów o wyrazach nieujemnych). Była też zbieżność bezwzględna, warunkowa i kryt. Leibnitza dla szeregów o wyrazach ujemnych ( szeregi naprzemienne). Więc myślę, to bedzie któryś z tych wymienionych,. "CSP: Kryterium porównawcze w postaci granicznej." Do którego przykładu? I jak to miałoby wyglądać? Bardzo prosze o pomoc, to dla mnie ważne.
7 maj 16:21