Zbieżność szeregów, jakie kryterium?
Piotr: | | n2−3 | |
1. Jakim kryterium można zbadać zbieżność szeregu (n=1, ∞) ∑ |
| ? |
| | 3n3−1 | |
Kryt. D'Alamberta wychodziło 1 (czyli nie rozstrzyga), a kryt całkowe odpada ze wzgledu na
trudnosc policzenia całki z tego wyrażenia.
In[1]:= Integrate[(n
2 − 3)/(3 n
3 − 1), n]
Out[1]= 3
(1/6) ArcTan[(1 + 2 3
(1/3) n)/Sqrt[3]] −
Log[1 − 3
(1/3) n]/3
(1/3) + Log[1 + 3
(1/3) n + 3
(2/3) n
2]/(
2 3
(1/3)) + 1/9 Log[1 − 3 n
3]
2. (n=1,
∞) ∑ tg[
π2(1+
1n)] Próbowałem kryt. porównawczym, ale nie wyszło, także
prosiłbym o pomoc i w tym przykładzie.
7 maj 15:30
ICSP: Kryterium porównawcze w postaci granicznej.
7 maj 15:40
Domel: Próbuję zrozumieć zapis.
Czy
| | n2−3 | |
∑n=1+oo |
| = S n  czyli suma szeregu  |
| | 3n3−1 | |
I czy polecenie to obliczyć zbieżność szeregu o takiej sumie
7 maj 15:48
Piotr: Nie, nie suma szeregu, po prostu badanie zbieżności. Polecenie to zbadać zbieżność szeregu.
By to zrobić sprawdza się czy szereg spełnia odpowiednie kryteria.Przerabialiśmy kryt:
D'alamberta, Cauchy'ego, całkowe, porównawcze i oczywiście warunek konieczny zbieżności
(wszystko dla szeregów o wyrazach nieujemnych). Była też zbieżność bezwzględna, warunkowa i
kryt. Leibnitza dla szeregów o wyrazach ujemnych ( szeregi naprzemienne). Więc myślę, to
bedzie któryś z tych wymienionych,.
"CSP: Kryterium porównawcze w postaci granicznej."
Do którego przykładu? I jak to miałoby wyglądać?
Bardzo prosze o pomoc, to dla mnie ważne.
7 maj 16:21