Funkcje wymierne
ola: | | ax+2 | |
Funkcja f jest funkcją homograficzną określoną wzorem f(x) = |
| . Znajdź wartości a i |
| | b−x | |
b, wiedząc, że dziedziną tej funkcji jest zbiór R − {1}, a miejscem zerowym liczba (−2). Dla
obliczonych wartości a i b rozwiąż równanie f(x+1) = 4
7 maj 15:28
J:
Z treści wynika,że b = 1 oraz a(−2) + 2 = 0 , policz a , podstaw a i b do wzoru i rozwiąż
równanie
7 maj 15:32
ola: | | x+3 | |
ok, dzięki. Wychodzi mi, że f(x+1)=− |
| i co dalej  |
| | x | |
7 maj 15:47
ola: już wiem
7 maj 15:48
J: ... no i to ma się równać 4
7 maj 15:49