| π | 7π | −π | ||||
jak to zrobić bo wychodzą mi cztery rozwiązania | + kπ, | + kπ, | + kπ i | |||
| 8 | 8 | 8 |
| 5π | π | kπ | ||||
,+ kπ a ma wyjść tylko jedno | + | , | ||||
| 8 | 8 | 4 |
| 1 | ||
doszłam do równania sin22x= | i możliwe że to źle rozwiązałam. proszę o jakieś wskazówki | |
| 2 |
| sin x | cos x | ||
+ | = 4*2 sin x*cos x | ||
| cos x | sin x |
| sin2 x + cos2 x | |
= 8 sin x* cos x / * sin x*cos x | |
| sin x*cos x |
| 1 | ||
sin2 2x = | ||
| 2 |
| √2 | √2 | |||
sin 2x = − | lub sin 2x = | |||
| 2 | 2 |
| π | k*π | |||
Może to jedno rozwiązanie jest takie x = | + | ? | ||
| 8 | 2 |
| 1 | √2 | |||
doszłam tak samo jak Janek do sin22x= | i nie potrafię dalej, myślałam że | jest | ||
| 2 | 2 |
| π | π | π | − √2 | π | ||||||
dla | i napisałam 2x= | = 2kπ i 2x= π− | +2kπ i dla | 2x= − | ||||||
| 4 | 4 | 4 | 2 | 4 |
| π | ||
= 2kπ i 2x= π+ | +2kπ | |
| 4 |
| π | kπ | |||
ma być | + | |||
| 8 | 4 |