Wyznaczanie dziedziny funkcji
arianne: Wyznaczanie dziedziny funkcji
f(x) = √x
zał. x ≥ 0
X= ...
f(x) = x − 2 x − 3
nie wiem właśnie, czy powinny być dwa założenia, czy jedno...
f(x) = √ x + 5
x + 5 ≥ 0
x ≥ −5
X=<−5, + ∞)
f(x) = √ x − 3 { 3 − x }
x − 3 ≥ i 3 − x ≥ 0
x ≥ 3 i −x ≥ −3
x ≥ 3 i x ≤ 3
X=(−∞, +∞) (?)
f(x) = x + 1 √x
zał. 1
x + 1 ≥ 0
zał. 2
x ≥ 0
x≥ −1 i x ≥0
X=<−1, +∞)
7 maj 15:16
J:
2) nieczytelne
3) nieczytelne, ale widać,że bzdura..
4) nieczytelne
7 maj 15:27
Olgaaa: w drugim przykładzie D=R−{3}
w czwartym przykładzie to wszystko jest pod pierwiastkiem?
w piątym przykładzie tylko patrzysz na mianownik... nie wiem zbytnio czy tam masz x pod
pierwiastkiem, jeśli tak, to wtedy x≥0, lecz jeśli nie jest pod pierwiastkiem to x>0
7 maj 15:29