funkcje + parametry + geometria
loitzl9006: Dla maturzystów − poziom R
Dana jest funkcja f(x)=mx−12√2. Dla jakich wartości parametru m miejsce zerowe x0 funkcji
f(x) przyjmuje taką wartość, że istnieje trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 9
oraz przyprostokątnych długości m oraz 2x0+1 ?
Odp. m ∊ { 4√2; √26+√2 }
7 maj 15:07
muflon: x0=12√2/m
Z Pitagorasa:
92=m2+ [24√2+m/m]2
7 maj 15:44
zawodus: Dlaczego akurat w ten sposób?
7 maj 15:49
muflon: f(x) to funkcja liniowa
ax+b
x
0=−b/a
ok
7 maj 16:41
zawodus: Chodzi mi o skorzystanie z twierdzenia Pitagorasa
7 maj 16:52
muflon:

2x
0+1=2*12
√2/m +1=24
√2 + m/m= [(24
√2+m)/m]
7 maj 17:05
muflon: Zapomniałem wcześciej w nawiasie kwadratowym zapisać to ta, że jednoznacznie wynika, że w
liczniku jest 24√2+m
7 maj 17:07
zawodus: To policz do końca
7 maj 17:07
52: m
4 − 80m
2+48
√2m+1152=0
Jeśli się nie pomyliłem
7 maj 17:08
pigor: ...no to może coś takiego:
Hurtownik kupił 2 tony bananów.
45 bananów sprzedał z zyskiem12%,
a resztę sprzedał z zyskiem 5%. Na całej transakcji zarobił 424 zł. Ile
zapłacił za wszystkie banany.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zad. z podręcznika do 1−szej Gimnazjum wyd. GWO oznaczone
szarą ◯ kropą , co oznacza "zadanie nieelementarne" jak piszą autorzy .

.
7 maj 17:14
zawodus: To jeśli jest ok to teraz Rozwiąż równanie
7 maj 17:15
muflon: przeczytałem wydawnictwo GMO i pomyślałem że może to ma cos wspólnego z tymi bananami
7 maj 17:16
pigor: ..., GWO (Gdańskie Wyd. Oświatowe), a nie GMO ,
a co do bananów, to ...

zadanie na czasie wszyscy
je jedzą, to i może coś w tym jest, że na maturze ...
7 maj 17:32
muflon: Sądzę, że zanim było to całe zamieszanie z Alvesem to dawno już arkusz był ułożony
7 maj 17:35
Domel: No mi wyłazi coś takiego:
m
4 − 80m
2 +48
√2m + 1152 = 0
−m
2(m−9)(m+9) = (m+24
√2)
2
Nie wiem co można z tego wysnuć dalej
7 maj 18:16
Domel: Odnośnie bananów − chyba założę hurtownię bo u mnie w rejonie sprzedam lepiej niż
po 2,24 zł/kg ( to ta cena z lepszym zyskiem

)
7 maj 18:43
ZKS:
No to wzory Ferriari.

m
4 − 80m
2 + 48
√2m + 1152 = 0
Budujemy równanie trzeciego stopnia
y
3 + 160y
2 + 1792y + 4608 = 0
wielomian zeruje y = −8
(y + 8)(y
2 + 152y + 576) = 0
y = −8 ∨ y = −76 − 20
√13 ∨ y = −76 + 20
√13
Szukamy tylko m > 0
| | √8 + √76 + 20√13 + √76 − 20√13 | |
m1 = |
| |
| | 2 | |
| | 2√2 + 5√2 + √26 + 5√2 − √26 | |
m1 = |
| |
| | 2 | |
m
1 = 4
√2
| | √8 − √76 + 20√13 − √76 − 20√13 | |
m2 = |
| |
| | 2 | |
| | 2√2 − 5√2 − √26 − 5√2 + √26 | |
m2 = |
| |
| | 2 | |
m
2 =
√2 +
√26
m
3 oraz m
4 są < 0.
7 maj 20:21
ZKS:
Oczywiście przy m
1 powinno być
| | −√8 + √76 + 20√13 + √76 − 20√13 | |
m1 = |
| |
| | 2 | |
7 maj 20:29
Domel: Ciekawe − czy to było z Ferrari Testarossa czy f12

i jakoś mało czerwonego koloru
7 maj 20:36
loitzl9006:
o nie, tego to ja się nie spodziewałem

ale chamsko to ułożyłem... jak by ułożył to równanie ze zmienną x
0 (a nie m) to by się obyło
bez tego wszystkiego, nie przewidziałem że jak równanie 4−go stopnia z m będzie to takie
kwiatki się pojawią...
m
2+(2x
0+1)
2=81
| 288 | |
| +4x02+4x0−80=0 |*x02 |
| x02 | |
4x
04+4x
03−80x
02+288=0 || :4
x
04+x
03−20x
02+72=0
i widać że x
0=−2 jest pierwiastkiem, dzielimy przez (x
0+2):
(x
0+2)(x
03−x
02−18x
0+36)=0
pierwiastkiem tego drugiego jest x
0=3
x
0=−2 ⋁ (x
0−3)(x
02+2x
0−12)=0
x
0=−2 ⋁ x
0=3 ⋁ x
02+2x
0−12=0
x
02+2x
0−12=0
Δ=4−4*1*(−12)=52 →
√Δ=2
√13
| | −2−2√13 | |
x01= |
| =−1−√13 → nie spełnia warunków zadania |
| | 2 | |
x
02=−1+
√13
2x
0+1 > 0 ⇔ x
0=3 ⋁ x
0=−1+
√13
dla x
0=3,
dla x
0=−1+
√13
| | 12√2 | | 12√2*(√13+1) | |
m= |
| = |
| = |
| | √13−1 | | (√13−1)(√13+1) | |
7 maj 20:53
ZKS:
Ewentualnie wpadł mi taki pomysł.
m4 − 80m2 +48√2m + 1152 = 0
m4 − 4m2 + 4 − 76m2+ 48√2m + 1148 = 0
(m2 − 2)2 − 50m2 + 100√2m − 100 − 26m2 − 52√2m − 52 + 1300 = 0
(m − √2)2(m + √2)2 − 50(m − √2)2 − 26(m + √2)2 + 1300 = 0
[(m + √2)2 − 50](m − √2)2 − 26[(m + √2)2 − 50] = 0
[(m + √2)2 − 50][(m − √2)2 − 26] = 0
7 maj 21:03
Domel: O kurde

O w morde − zgłoszę to do Nobla
7 maj 21:15
Vizer: Heh
ZKS widzę, że nie wypadłeś z formy
7 maj 21:16
Domel: Ja już to wydrukowałem i szukam ramki, żeby postawić na telewizorze
7 maj 21:23
zawodus: ZKS nawet pamiętasz, kto wymyślił sposób na równania 4 stopnia

Ja ich nigdy nie pamiętam

chyba dlatego że ich nie używam
7 maj 21:30
Vizer: Akurat Ferrari się łatwo kojarzy
7 maj 21:32
pigor: ...,Hurtownik kupił 2 tony bananów. 45 bananów sprzedał z zyskiem12%,
a resztę sprzedał z zyskiem 5%. Na całej transakcji zarobił 424 zł.
Ile zapłacił za wszystkie banany.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., np. tak ; niech
x = ? − ile zapłacił hurtownik za banany,
to
45*12%x+ 15*5%x= 424 ⇔ 0,8*012x+0,2*0,05x= 424 ⇔
⇒ 0,096x+0,010x= 424 ⇔ 0,106x= 424 ⇔
x= 4240,106=
4000 [zł].
7 maj 22:53
Hugo: Jutro z wami siadam nad matmą...

Wychodzi mi po zmaganiach z kalkulatorem (angielski)
+90% z podstawy
77−80% z rozszerzenia zakładając że poszła super rozprawka

(3 za 3 przeciw dość bogate
słownictwo i 248 słów)
7 maj 22:58
pigor: ..., no to może jeszcze sprawdzę ten zysk:
(0,8*1,12+0,2*1.05)*
4000= (0,896+0,21)*4000= 1,106*4000=
4424 zł.
7 maj 23:20
Hugo: Ile waży banan?
0,12% * 45 + (x−45)0,05 = 424
5,4 + 0,05x − 5,4=424
0,05x =424
x=8480
7 maj 23:31
Eta:
Jaki?

dojrzały ? czy zielony?
7 maj 23:32
Hugo: 
Eta !
nie rozumiem zadania mamy:
dwie tony: 2000kg => 45 bananów + reszta
[kg]= [postać nie mianowana] + [coś tam XD] <= ale chyba też postać nie mianowana
Postać jest na tyle urojona że te kg muszę się znosić

To będzie I prawo Huga
7 maj 23:36
bezendu:
Hugo nie podlizuj się !
Eta jest w 1 klasie LO
7 maj 23:42
Hugo: II*
7 maj 23:43
Domel: Hugo a ta postać to w kapeluszu czy berecie

− bo już się zgubiłem.
I ile sztuk bananów ta postać sprzedaje/kupuje
7 maj 23:46
Hugo: Hugo czeka na koniec matur a potem bedzie nawracać

Bezendu spraw bym miał słuszność

JUż mi jest obojętne na studia ale zobaczyć mine
nauczycielki która nigdy we mnie nie wierzyła i uważała za nieudolnego :c
100≥a>b>
√9025
a− twoja matura
b − moja
7 maj 23:47
Hugo: Domel: Ktoś wrzucił zadanie Hugo nie ogarnął xd ale nie mogę się wypowiadać tutaj bo nie jestem
autorem
7 maj 23:48
Domel: A w ogóle i szczególe proponuję nadać nazwę postaci np.
Hugotek 
a nie tak ciągle
„niemianowana”
7 maj 23:48
Hugo: 
Eta mi mówi Huguś

...
8 maj 00:03