okręgi..
kolorado : Na okręgu o promieniu 2 opisano trapez równoramienny o polu 20.Olicz długość boków trapezu.
7 maj 14:47
Vizer:

r = 2
P = 20
h = 2r = 4
Z własności czworokąta opisanego na okręgu :
2c = a + b
Z pola wynika :
10 = a + b (*)
10 = 2c
c = 5
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ADE :
h
2 + x
2 = c
2
16 + x
2 = 25
x
2 = 9
x = 3
b − a = 6
b = a + 6 (**)
Z (*) i (**) => 10 = 2a + 6 =>
a = 2 i
b = 8
7 maj 15:09
Janek191:

P = 0,5*( a + b)*h = 20 h = 2 r = 2*2 = 4
więc
0,5*(a + b)*4 = 20
a + b = 10 = 2 c ⇒ c = 5
x
2 = c
2 − h
2 = 25 − 16 = 9
x = 3
| a − b | |
| = x = 3 ⇒ a − b = 2*3 = 6 |
| 2 | |
Mamy
a + b = 10
a − b = 6
−−−−−−−−−−−−−−
2a = 16
a = 8
====
b = a − 6 = 2
==========
c = 5
====
7 maj 15:13
kolorado: Vizer mógłbyś wytłumaczyć mi zależność x=b−a/2
7 maj 15:58
Vizer:
Oczywiście

:
b = 2x + a
2x = b − a
7 maj 16:02
omamo: dziękuje
7 maj 16:31
omamo: ...w imieniu siostry bo już poszła xddd
7 maj 16:33
Bogdan:

2r(x + y) = P i xy = r
2 ⇒ 4(x + y) = 20 i xy = 4 ⇒ y = 5 − x i x(5 − x) = 4
x
2 − 5x + 4 = 0 ⇒ (x − 1)(x − 4) = 0 ⇒ x = 1 i y = 4 lub x = 4 i x = 1
Odp.: Dla x > y: |AB| = 2x = 8, |CD| = 2y = 2, |BC| = |AD| = x + y = 5
7 maj 17:19