pomocy, równanie stycznej
Letty: napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= −x3+2x2 +1 równoległej do prostej 9x+y−1
7 maj 14:01
Letty: równoległej do prostej 9x+y−1=0 *
7 maj 14:07
Janek191:
Czy dobrze przepisana jest treść zadania ?
7 maj 14:19
Vizer: Czyli styczna jest w postaci :
y = −9x + b
Wiemy, że pochodna funkcji to współczynnik kierunkowy stycznej do tej funkcji :
f'(x) = a
−3x
2 + 4x = −9
3x
2 − 4x − 9 = 0
Δ = 16 + 108 = 124,
√Δ = 2
√31 //niezbyt ładnie niestety
| | 4 − 2√31 | | 2 − √31 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | 4 + 2√31 | | 2 + √31 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
Potem wychodzi bardzo brzydko, dlatego nie będę tego pisał do końca, ale należy podstawić już
to do wzoru na styczną.
7 maj 14:22
Letty: oki, dziękuje za pomoc,
7 maj 14:26