funkcje homograficzne
Adam555: | | a−x | |
funkcja f(x)= |
| przyjmuje wartości dodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy x należy |
| | x−0.5b | |
do zbioru (−1, 2), a jej miejscem zerowym jest liczba 2. Wyznacz a i b.
Nie wiem, co daje mi informacja, ze funkcja przyjmuje wartości dodatnie w tym zbiorze. Proszę o
jakieś wyjaśnienie
7 maj 13:46
J: To znaczy,że f(−1) = 0
7 maj 14:03
Adam555: nie umiem zrobić dalej, ktoś może pomóc?
11 maj 16:07
Mila:
| | a−x | |
f(x)= |
| , x≠0,5b |
| | x−0,5b | |
1) x=2 jest miejscem zerowym funkcji⇔f(2)=0 ⇔
a−2=0
stąd a=2
2)f(x)>0 dla x∊(−1,2)⇔ w x=−1 istnieje asymptota pionowa⇔
f(−1) nie istnieje⇔x−0,5b=0 dla x=−1⇔
−1=0,5b
b=−2
| | 2−x | |
f(x)= |
| przekształcamy do postaci kanonicznej |
| | x+1 | |
11 maj 19:14