wykres funkcji kwadratowej
Zagubiona: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=x2−2x−3. Podaj miejsca zerowe, współrzędne wierzchołka, punkt
przecięcia z osią OX, przedziały monotoniczności funkcji.
Wyszło mi tak, że:
miejsca zerowe to −4 i 1
Przedział monotoniczności to x∊(−∞;−4)u(1;+∞)
Ramiona są skierowane ku górze.
Nie wiem jak obliczyć współrzędne wierzchołka. A punkt przecięcia z osią OX to też −4 i 1?
7 maj 13:00
J: Wszystko żle..
7 maj 13:04
Zagubiona: To mnie nie pocieszyłeś... to jak ja powinnam to zrobić?
7 maj 13:05
Zagubiona: Przecież wyliczyłam p=−4 q=1
7 maj 13:05
J: Napisałaś,że to miejsca zerowe.. , a nawet jeśli to p i q ... to również źle.
7 maj 13:07
Zagubiona: więc co powinnam obliczyc by było dobrze?
7 maj 13:19
J: Zacznij od miejsc zerowych, czyli policz Δ, potem x1 i x2
7 maj 13:24
Zagubiona: Δ=16
a jaki jest wzór na x
1 i x
2?
7 maj 13:25
J:
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
x1 = |
| , x1 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
7 maj 13:26
Zagubiona: x1=3
x2=−1
7 maj 13:27
J: Teraz policz p i q
7 maj 13:28
Zagubiona: p= −b2a = 22 = 1
q = −Δ4a = −164 = −4
7 maj 13:30
J:
Dobrze...
Punkty przecięcia z osią OX to miejsca zerowe. W zadaniu pewnie chodziło o to, aby podać punkt
przecięcia z osia OY .... zatem policz f(0)
7 maj 13:33
Zagubiona: Zadanie brzmi dokładnie tak jak napisałam i jest z osią OX. Może to podchwytliwe?
A miejsca zerowe to x1 i x2? A współrzędne wierzchołka to p i q?
7 maj 13:37
J: Tak.. Została monotoniczność ... dla jakich x parabola opada w dół, dla jakich idzie do góry ?
7 maj 13:39
Zagubiona: hm... w dół idzie od (−∞; −1) a w góre (3;+∞) ?
7 maj 13:40
Zagubiona: Dobrze?
7 maj 14:01
J: Maleje ( − ∞,1) , rosnie (1,+∞)
7 maj 14:01
Zagubiona: Dlaczego wszystko sprowadza się do 1?
7 maj 14:04
J:

Teraz widzisz ...?
7 maj 14:06
Zagubiona: Yhym, czyli znaleźliśmy liczbę pośrodku −1 i 3? Tak? I tak ma wyglądać ten wykres?
7 maj 14:48
J: x = 1 to współrzędna wierzchołka paraboli
7 maj 14:49
Zagubiona: Czyli to p, a q to co?
7 maj 14:57
J: Druga współrzędna wierzchołka: W(p,q)
7 maj 14:59