| tgα | ||
sinα= | ||
| √1+tg2α |
| 1 | ||
cosα= | ||
| √1+tg2α |
| 1 | ||
ctgα= | ||
| tgα |
kąt ostry więc liczby takie jak sinα, cosα, tgα, ctgα są dodatnie
b) (z rysunku)
żeby policzyć sinα, cosα, to trzeba policzyć długość przeciwprostokątnej (Pitagoras). Wystarczy
wyrazić k za pomocą iksa
x2+(4x)2=k2
x2+16x2=k2
17x2=k2
k=√17x
| x | x | 1 | ||||
sinα= | = | = | ||||
| k | √17x | √17 |
| 4x | x | 1 | 4 | |||||
cosα= | =4* | = 4* | = | |||||
| k | k | √17 | √17 |
| 4x | ||
ctgα= | =4 | |
| x |
| sinα | |
=4 → sinα=4cosα wstawiamy do jedynki tryg. | |
| cosα |
| 1 | ||
cos2α= | ; | |
| 17 |
| 1 | √17 | |||
cosα= | = | |||
| √17 | 17 |
| 1 | 16 | |||
sin2α = 1−cos2α = 1− | = | |||
| 17 | 17 |
| 4 | 4√17 | |||
sinα= | = | |||
| √17 | 17 |
| 1 | 1 | |||
ctgα= | = | |||
| tgα | 4 |
@loitzl9006
W a) potrzeba jeszcze wynik sinα i cosα pomnożyć razy √17 czy wynik zostaje taki jak
napisałeś/aś?
| 4 | ||
* 1717 | ||
| √17 |
| y | ||
tg α = | ||
| x |
| 4 | ||
a) tg α = 4 = | ⇒ y = 4 i x = 1 | |
| 1 |
| y | 4 | 4√17 | ||||
sin α = | = | = | ||||
| r | √17 | 17 |
| x | 1 | √17 | ||||
cos α = | = | = | ||||
| r | √17 | 17 |
| 1 | 1 | |||
ctg α = | = | |||
| tg α | 4 |