ciag zbiezny
traum: oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
an=√2n−√n+10
7 maj 12:03
Domel:
lim
n→+oo (
√2n −
√n+10) = lim
n→+oo (
√n*
√2 −
√n*
√1+(10/n))
√2 −
√1 =
√2 − 1 > 0
| | 10 | |
dla n > 0 ∧ n → +oo => |
| → 0 ∧ √n → +oo |
| | n | |
lim
n→+oo (
√n*
√2 −
√n*
√1+(10/n)) = lim
n→+oo √n*(
√2 −
√1+0) =
= lim
n→+oo √n*(
√2 −
√1} = lim
n→+oo (
√2 − 1}*
√n = (
√2 − 1}*oo = +oo
7 maj 12:25
loitzl9006:
| | √2n−√n+10 | |
można też zrobić z różnicy ułamek, tzn. przedstawić √2n−√n+10 jako |
| i |
| | 1 | |
pomnożyć licznik i mianownik przez liczbę sprzężoną do licznika czyli
√2n+
√n+10 a potem
kombinować z wyciąganiem n
2 przed pierwiastek:
lim
n→∞ a
n = lim
n→∞ √2n−
√n+10 =
| | (√2n−√n+10)(√2n+√n+10) | |
= limn→∞ |
| = |
| | √2n+√n+10 | |
| | 2n−(n+10) | |
= limn→∞ |
| = |
| | √2n+√n+10 | |
| | n−10 | |
= limn→∞ |
| = |
| | √2n+√n+10 | |
| | n | | 10 | |
= limn→∞ |
| − limn→∞ |
| = |
| | √2n+√n+10 | | √2n+√n+10 | |
| | n | |
= limn→∞ |
| − 0 = |
| | √n2*(2/n)+√n2*(1/n+10/n2) | |
| | n | |
= limn→∞ |
| = |
| | n*√2/n+n*√1/n+10/n2 | |
| | n | |
= limn→∞ |
| = |
| | n(√2/n+√1/n+10/n2) | |
| | 1 | |
= limn→∞ |
| = |
| | √2/n+√1/n+10/n2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = +∞ |
| | limn→∞ √2/n+√1/n+10/n2 | | √0+√0+0 | |
7 maj 12:29
Domel:
loitzl9006 ale ty już sobie w 5 linijce założyłeś, że
√2n −
√n+10 → +oo
| | 10 | |
bo ułamek |
| w następnej linijce sprowadzasz do 0 |
| | √2n − √n+10 | |
7 maj 12:35
Domel: A to chyba nie o to biega
7 maj 12:35
loitzl9006:
nie nie, tam mam w mianowniku
√2n + √n+10 
takie coś dąży wiadomo do +
∞ a na górze
jest liczba (10) więc całość dąży do 0
7 maj 12:46
Domel: Oki − masz rację − suma w mianowniku zawsze → +oo
7 maj 14:56