podzielność liczb
madzik: Wykaż, że liczba 22011+32011 jest podzielna przez 5
7 maj 11:48
madzik: ktoś, jakoś?
7 maj 12:39
loitzl9006:
takie naciągane, ale trzeba będzie jakoś pokazać że ostatnia cyfra tej liczby to 0 bądź 5
kolejne potęgi dwójki kończą się na: 2, 4, 8, 6, 2, 4, 8, 6, 2, 4, 8, 6, ... i taka
czterocyfrowa sekwencja 2 4 8 6 się w kółko powtarza. czyli 2011−sta potęga dwójki będzie
miała na końcu 8 (bo 2012−sta będzie miała 6).
Teraz to samo z trójkami − kolejne potęgi trójki kończą się na 3, 9, 7, 1, 3, 9, 7, 1, 3, 9, 7,
1, ...
więc 2011−sta potęga trójki będzie miała na końcu 7.
ponieważ 8 + 7 = 15, to ostatnia cyfra liczby 22011 + 32011 wynosi 5 więc ta liczba
dzieli się przez 5
7 maj 13:20
ICSP: dla nieparzystego n prawdziwy jest wzór :
an + bn = (a+b)(an−1 + an−2b + ... abn−2 + bn−1)
7 maj 14:03
ICSP: Poprawiam :
an + bn = (a+n)(an−1 − an−2b + ... − abn−2 + bn−1 )
7 maj 14:08
madzik: ICSP: A skąd te wzory?
7 maj 16:29
Mila:
22011=(24)502*23
32011=(34)502*33
24≡1(mod5)
(24)502≡1(mod5)
(24)502*23≡8(mod5)≡3(mod5)
34≡1 (mod5)
(34)502≡1( mod5)
(34)502*33≡27( mod5) ≡2(mod5)
22011≡3 (mod5)
32011≡2 (mod 5)
22011+32011≡5 (mod5)=0(mod 5)
==============================
7 maj 16:53