ciag rozbiezny do nieskonczonosci
traum: oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n, jeśli:
7 maj 11:14
wredulus_pospolitus:
granica = ∞
nawet liczyć nie trzeba ... wystarczy pomyśleć chwilkę (i rozumieć co to jest ciąg)
7 maj 11:17
J: + ∞
7 maj 11:18
Domel:
| | 2n+3 | |
limn→+oo an = limn→+oo |
| = ... |
| | 5 | |
No i jak myślisz do czego dąży granica jeżeli n dąży do +oo
7 maj 11:19
J: Może w mianowniku ma być 5n ?
7 maj 11:22
traum: treśc jest ok, po prostu nie bylam pewna czy liczyć to tak samo jak w c. zbieznym
7 maj 11:23
wredulus_pospolitus:
| | 2n+3 | | 2n | | 3 | |
limn→∞ an = limn→∞ |
| = (limn→∞ |
| ) + ( |
| ) = |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 3 | |
= |
| *(limn→∞ n) + |
| = .... |
| | 5 | | 5 | |
7 maj 11:26
wredulus_pospolitus:
to tak jakbyśmy chcieli 'podlizać' się wykładowcy

(+ opis z jakich własności korzystamy i
dlaczego możemy korzystać z nich)
7 maj 11:27