Wyrażenia wymierne.
Tomasz: Witam. Mam kilka stron zadań do rozwiązania (praca semestralna) i troszkę się pogubiłem. Podam
po 1 przykładzie z kilku zadanek, z którymi mam problem i prosiłbym, aby ktoś mi to od deski
do deski rozwiązał. Na podstawie tych rozwiązań samodzielnie wykonam resztę działań. Z góry
dziękuję.
1. Wykonaj działania, Zapisz konieczne założenia.
2. Rozwiąż równanie.
| | 6 | |
3. Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x)= |
| dla x (−∞,−1) |
| | x+1 | |
(−1,
∞) i g(x)=6x+x dla x R.
a)Odczytaj dla jakich argumentów wartości funkcji f są nie mniejsze niż wartość funkcji g(x)
b)Skorzystaj z rysunku i podaj współrzędne punktów wspólnych obu wykresów.
7 maj 11:12
7 maj 11:16
Tomasz: Gdy sam rozwiązywałem zadania, w pierwszym przykładzie wyszło mi tak (nie jestem pewny czy
można tak w ogóle to rozwiązywać) −
Wyciągnąłem x
2 z 5x
3 i rozdzieliłem x
2−1 na x*x−1
Skróciłem na krzyż
skróciłem x i wyszło mi
Ale bardzo wątpię, iż jest to poprawnie rozwiązane.
7 maj 11:18
5-latek: To nie jest poprawne rozwiazanie Na poczatek zapomniales o dziedzinie czyli 3x
2≠0 to x≠0 i
x
2−1≠0 to (x+1)(x−1)≠0 to x+1≠0 to x≠−1 lub x−1≠0 to x≠1 czyli D=R\{0,−1,1}
| | x−1 | | 5x3 | |
Teraz tak |
| * |
| teraz dopiero mozesz skracac czyli x3 z x2 i |
| | 3x2 | | (x+1)(x−1) | |
| | 5x | |
x−1 z 1 licznika z (x−1) z drugiego mianownika i zostanie |
| |
| | 3(x+1) | |
Teraz tak nie mozesz tak rozlozyc x
2−1 na x*x−1 bo nie skrocisz ( nie masz czynnkow do
skrocenia
Przeciez to x
2−1 to jest flagowy przyklad do rozkladu na wzor skroconego mnozenia
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
tak samo jak x
2−4=(x+2)(x−2)
7 maj 11:34
J:
2) ⇔(2x−5)(x+2) = (2x+3)(x−1) ⇔ 2x
2 + 4x − 5x − 10 = 2x
2 − 2x + 3x − 3 ⇔
| | 7 | |
− x − 10 = x − 3 ⇔ 2x = − 7 ⇔ x = − |
| |
| | 2 | |
7 maj 11:40
Tomasz: Bardzo wam dziękuję. Takie już uroki nauczania indywidualnego, do którego jestem niestety z
różnych powodów zmuszony. Dostajesz wymagania egzaminacyjne, pracę semestralną (kilka stron
zadań) i wszystkiego trzeba się nauczyć samemu.
W każdym razie − Jeśli dobrze rozumiem te "dziedziny" to dziedziną funkcji z mianownikiem
x2−x−6 będzie 3 i −2 ? tzn. D=R\{3,−2} ?
7 maj 12:05
J: Tak.
7 maj 12:14
Tomasz: Żeby już nie mieszać, kolejny przykład wygląda tak −
| x2−16 | | x2−x−20 | |
| / |
| |
| x2−x−6 | | x2−x−6 | |
D = R\{3,−2} (miejsca zerowe).
| x2−16 | | x2−x−20 | |
| / |
| |
| x2−x−6 | | x2−x−6 | |
| x2−16 | | x2−x−6 | |
| * |
| |
| x2−x−6 | | x2−x−20 | |
skracam na krzyż x
2−x−6 i zostaje
To wszystko, czy można to dalej rozwiązywać ?
7 maj 12:15
J: A jakie jest polecenie w zadaniu ?
7 maj 12:17
Tomasz: To kolejny przykład z zadania pierwszego. "1. Wykonaj działania, Zapisz konieczne założenia."
7 maj 12:18
J: Licznik i mianownik da się przedstawić w postaci iloczynowej ... potrafisz ?
7 maj 12:19
5-latek: Moze jeszce sie da uproscic
x
2−16=(x+4)(x−4)
| | 1+9 | | 1−9 | |
x2−x−20=0 delta = 81 to √81=9 wiec x1= |
| =5 i x2= |
| = −4 |
| | 2 | | 2 | |
wiec popstac iloczynowa bedzie taka (x−5)(x+4)
| | x2−16 | | (x+4)(x−4) | |
Wiec |
| = |
| = uprosc i napisz wynik |
| | x2−x−20 | | (x−5)(x+4) | |
7 maj 12:21
Tomasz: | | (x+4)(x−4) | |
Doszedłem go tego |
| . Uprość, czyli po prostu skróć ? w takim razie |
| | (x−5)(x+4) | |
7 maj 12:35
5-latek: Tak
7 maj 12:40
Domel: Ale powinieneś jeszcze podać kolejne warunki dziedziny (twój post z 12:15)
7 maj 15:30
Tomasz: odwołując się do postu użytkownika " Domel ", chciałbym już całkiem zamknąć i jednocześnie
zrozumieć to zadanie, a więc do dzieła:
Polecenie brzmiało: Wykonaj działania. Zapisz konieczne założenia.
| | x2−16 | | x2−x−20 | |
b) |
| / |
| |
| | x2−x−6 | | x2−x−6 | |
Jest jeszcze 8 przykładów, ale resztę chciałbym rozwiązać samodzielnie.
Wyznaczam dziedzinę: D=R\{0,−1,1}
| | x−1 | | 5x3 | |
x2−1 = (x+1)(x−1), a więc: |
| * |
| |
| | 3x2 | | (x+1)(x−1) | |
| | 5x | |
x−1 się skracają, x2 z x3 także, zostaje więc: |
| |
| | 3x+3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2−16 | | x2−x−20 | |
b) |
| / |
| |
| | x2−x−6 | | x2−x−6 | |
Wyznaczam dziedzinę: D=R\{3,−2}
| x2−16 | | x2−x−20 | | x2−16 | | x2−x−6 | |
| / |
| = |
| * |
| |
| x2−x−6 | | x2−x−6 | | x2−x−6 | | x2−x−20 | |
| | x2−16 | |
x2−x−6 skracają się ze sobą, także zostaje |
| . |
| | x2−x−20 | |
Upraszczając dalej: x
2−16 = (x+4)(x−4), natomiast x
2−x−20 w postaci iloczynowej przedstawia
się tak : (x−5)(x+4)
| | x2−16 | | (x+4)(x−4) | |
Wychodzi więc na to, iż |
| = |
| , co po skróceniu daje |
| | x2−x−20 | | (x−5)(x+4) | |
Doszliśmy już do tego, że równania i rozwiązania są poprawne, jednakże wracając do postu
użytkownika " Domel ", chciałbym wiedzieć gdzie i kiedy mam podawać warunki dziedziny. Wiem,
że to jest pierwsza rzecz, jaką powinienem zrobić, także obowiązkowo na początku zadania. A
dalej ? Muszę podawać dziedzinę dla wyniku, czy kolejnych stopniach rozwiązywania zadania, jak
właśnie {x
2−16}{x
2−x−20} ?
8 maj 13:37
Tomasz: odświeżam.
8 maj 18:00