funkcje kwadratowe
Zagubiona: Czy dobrze zamieniłam?
Polecenie brzmiało: przedstaw funkcję f(x)=x
2−6x+8 w postaci kanonicznej.
I wyszło coś takiego:
f(x)=(x−3)
2−1
Dobrze?
7 maj 10:57
zawodus: wymnóż i sprawdź czy to samo
7 maj 10:57
J: Tak.
7 maj 10:59
Zagubiona: (a−b)2 = a2 − 2ab + b2 z tego wzoru prawda?
Czyli x2−6x+9... to wyszło źle mi, co źle obliczyłam?
7 maj 11:00
zawodus: x
2−6x+9=(x−3)
2
7 maj 11:01
J: No przecież jeszcze odejmujesz 1 ... (x−3)2 − 1 = x2 − 6x + 9 − 1 = x2 −6x + 8
7 maj 11:03
Zagubiona: Aaaa dziękuje
7 maj 11:33