Matura 22
Domel: Matura − zad. 22
Do wykresu funkcji, określonej dla wszystkich liczb rzeczywistych wzorem y = −2
(x−2) ,
należy punkt
| | 1 | |
A. A(1, 2) B. B (2, −1) C. C(1, |
| ) D. D (4, 4) |
| | 2 | |
Dlaczego prawidłowa odpowiedź to "B" − przecież z przekształceń wychodzi:
m=−2 i x = 2 => f(m) = m
(2−2) = m
0 = (−2)
0 = 1 a nie −1
a odpowiedź "D"
m = −2 i x = 4 => f(m) = m
(4−2) = m
2 = (−2)
2 = 4
no i wychodzi punkt (4, 4)
7 maj 10:43
zawodus: Domel mam nadzieję, że żartujesz z tym pytaniem
7 maj 10:46
J:
Żle policzyłeś .... −24−2 = −22 = −4
B) f(2) = −22−2 = − 20 = − 1
7 maj 10:47
Domel: Słuchaj − moja matma była 27 lat temu − mam zapewne sporo dziuuuur w mózgu i przerw
w synapsach

− Jeżeli możesz − przypomnij podstawy dotyczące tego zadanka − albo gdzie ich
szukać
7 maj 10:49
ja: −1=−22−2
7 maj 10:49
zawodus: Polecam podręczniki do szkoły podstawowej i dział kolejność wykonywania działań

(tylko się nie obraź
7 maj 10:50
Domel: Jezuuuu − sorki − spotkały się w końcu 2 szare komórki w moim mózgu i się wzajemnie
doszkoliły

Dzięki za wyrozumiałość
7 maj 10:52
Bogdan:
Pomijając żart Domela często spotykam się z tym nagminnie popełnianym błędem.
−22 ≠ (−2)2, −22 = −4, (−2)2 = 4
7 maj 10:52
Domel: I przepraszam za dyletanctwo − mam nadzieję, że się już nie powtórzy
7 maj 10:53
zawodus: Gogdan jak ja uczyłem w liceum (I LO), to 90% tak robiło

A w gimnazjum tyle razy się takie przykłady powtarzało.
Oczywiście po kilku lekcjach była kartkówka i nadal się pojawiały te błędy
7 maj 10:55
Domel: Ale co tam − zrobiłem sobie tę maturkę i mam 46 pkt czyli 92% − szkoda, że moja własna matura
tak
mi nie poszła
7 maj 10:57
J:
Najprościej wytlumaczyć to uczniom tak... − 2
2 = −1*2
2 = −1*4 = − 4 ...
7 maj 10:58
zawodus: Wytłumaczyć to nie problem, problem w tym, że oni tak "chcą" to zapamiętać, że masakra
Domel przyznaj się, gdzie straciłeś 4 pkt?
7 maj 11:00
Domel: PS −
zawodus − mnie nie można obrazić podpowiadając źródła do poszukiwań − nawet ze szkoły
podstawowej. Np. budowę pantofelka i ameby wolałbym sobie przypomnieć z moich podręczników do
biologii ze szkoły podstawowej − zwłaszcza, że później tego ode mnie nie wymagano.
Ale na przyszłość się nie rozpędzaj

− nie każ mi czasem szukać czegoś w opowiadaniach
pani z przedszkola.
7 maj 11:04
Domel: No na 22, 24 i 30.
24 przekombinowałem − wymyśliłem sobie, że można wybrać np. graczy 1− go i 3−go ale też 3−go i
1−go − czyli miałem 90 możliwości
7 maj 11:06
Domel: A z kolei jak widzę słowo prawdopodobieństwo (zad. 30) − to tak jakoś z zasady przechodzę do
następnego zadania. Moim skromnym zdaniem − sprawy prawdopodobieństwa to są czary dla magików,
wróżek i innych podobnej maści szarlatanów
7 maj 11:14
5-latek: Czesc
Domel
Powiem CI ze nie jestes w tym sam
7 maj 11:18
Domel: Witam − dzięki za wsparcie
7 maj 11:22