Nierówności wymierne
gabaa:
7 maj 10:14
ja: Dziedzina !
(x4+x2+1)(x2−4x−5)<0⇔x2−4x−5<0 rozwiązać
7 maj 10:18
5-latek: zalozenie x2−4x−5≠0 rozwiaz to
z alozenia masz juz postac iloczynowa
teraz rozwiaz x4+x2+1=0 tez dostaniesz postac iloczynowa
Zobacz moze sie cos skroci
Potem skorzystaj z tego ze znak ilorazu jest taki sam jak iloczynu (chodzi o znak a nie
wartosc
i zamiem iloraz na iloczyn
masz juz nierownosc wielomianowa ata juz potrafisz rozwiazac
7 maj 10:21
J: Cześć 5−latek...

, przeoczyłeś,że licznik jest zawsze dodatni..
7 maj 10:23
muflon: gabaa z Reja?
7 maj 10:28
5-latek: Czesac
J
Powiem CI ze nawet sie nad tym nie zastanawialem .Nie rozwiazywalem tego . Pokazalem sposob
ogolny . Wiesz ja lubie rozwiazywac zadanka jak ten sztachanowiec . czyli duzo sie narobic
7 maj 10:29
gabaa: Dziękuję
7 maj 10:34
5-latek:

to jewst wykres funkcji y=x
4+x
2+1
Widzisz ze lezy on nad osia OX wiec to wyrazenie x
4+x
2+1 bedzie zawsze dodatnie
Teraz tak . Jesli licznik jest dodatni to zeby cale wyrazenie wymieerne bylo ujemne czyli <0
wiec mianownik musi byc <0
7 maj 10:43
ja: wystarczy
x2=t >0 wtedy t2+t+1 nie ma miejsc zerowych w zbiorze liczb Rzeczywistych i nie istnieje
t−1 i t2
Wystarczy
7 maj 10:46