Zadanie 26 z tegorocznej matury
Kuba: Rozwiązałem tak zadanie gdzie jest błąd?
f(x)=2x2+bx+c
a=2
Δ=b2−4*2*c
Δ=b2−8c
b2−8c=0
2*42+b*4+c=0
32+4b+c=0
c=−32−4b
W=(4,0)
b2=8c
b2=8(−32−4b)
b2=−256−32b
b2+32b=256=0
b2+32b+256=0
322−4*256=1024−1024
b=0
c=−32
7 maj 09:30
traum: f(x)=2x2+bx+c
W(4,0) ⇒ p=4 = −b/2a ⇔ b=−16
32−64+c=0
c=32
7 maj 09:45
Kuba: To jest poważny błąd dostanę za to zadanie jakiś punkt?
7 maj 09:47
traum: nie potrafię ci powiedzieć, mam maturę za rok
7 maj 09:51
PW: A byłeś tak blisko − w trzecim wierszu od dołu wyliczyłeś dla równania kwadratowego z
| | −32 | |
niewiadomą b, że Δ=0; wniosek: b= |
| = −16. |
| | 2•1 | |
Zrobiłeś coś w stylu − jeżeli w równaniu kx
2+mx+n=0 jest Δ=0, to x = 0 (u Ciebie tym iksem
była b).
7 maj 09:51
Kuba: Kurcze bo moim dwóm kolegom tak samo wyszło czy mogą mi unieważnić za to maturę?
7 maj 09:52
7 maj 09:53
loitzl9006:
to rozw. Kuby ma sens, w sumie w dwóch ostatnich linijkach Kuba trochę się pogubił więc jak dla
mnie 1 punkt będzie.
7 maj 09:54
Kuba: Ale czy mogą się doczepić i unieważnić jak moi koledzy tak samo liczyli i tak samo im wyszło?
7 maj 09:55
loitzl9006:
nie no, o taką drobnostkę (jedno zadanie) od razu unieważnić? nie unieważnią
7 maj 09:59
Kuba: Kurcze bo sram trochę za przeproszeniem w portki bo pisało nas 8 a 4 liczyło tym samym sposobem
i mają te same wyniki takim sposobem nas matematyczka uczyła..
7 maj 10:00
Kuba: To myślicie że o taką drobnostkę się nie przyczepią?
7 maj 10:07
loitzl9006:
wg mnie (no chyba że slowo w słowo tak samo macie napisane ale to b.małe prawdopodobieństwo
takiego zdarzenia) to nie przyczepią się
7 maj 10:15
undefined: Kub wyluzuj....Nikt Ci matury nie unieważni

Przykro mi, że aż tak ci psychikę zryli w tym
liceum
7 maj 10:31
Kuba: Technikum undefined

No bo kurcze myślę że mi dobrze poszła ta matma a Oni tak samo
rozwiązali i takie same wyniki. To już sam nie wiem dziś pół nocy nie przespałem bo się
martwię że unieważnią...
7 maj 10:36