Prawdopodobienstwo
halgasy: Nie bardzo wiem jak zabrac sie za te zadania
1) Rzucamy symetryczna kostka az do otrzymania szostki. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze
rzucimy parzysta liczbe razy?
2) Rzucamy trzema symetrycznymi kostkami. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze na zadnej kostce
nie wypadla szostka, jesli na kazdej kostce wypadla inna liczba oczek?
3) Zdarzenia A i B sa niezalezne oraz P(B\A) = 0,36 i P(A\B) = 0,16.
Oblicz P(A), P(B), P(A|B), P(A∪B), P(A'∪B)
7 maj 02:37
halgasy: Moglby ktos potwierdzyc czy to poprawne wyniki do 3)
7 maj 03:16
PW: Zadanie 1. Formalnie przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω składa się z nieskończenie wielu
elementów i nie spełnia tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa (zdarzenia elementarne
nie mają jednakowych prawdopodobieństw). Jest tak dlatego, że teoretycznie można rzucać
kostką do śmierci i jeden dzień dłużej, a szóstka nie wypadnie.
Zdarzeniami elementarnymi są liczby naturalne, np. zdarzenie {19} oznacza, że rzucaliśmy 18
razy "bezskutecznie" i dopiero za 19. razem wypadła szóstka).
Pytanie − czy umiesz określić jakie należy przyjąć prawdopodobieństwa poszczególnych zdarzeń
elementarnych
P(n) = ....,
tak żeby suma wszystkich była równa 1 i żeby to miało oparcie w wiedzy na temat
prawdopodobieństwa w przestrzeniach dla n zdarzeń przebiegających niezależnie od siebie w
niezmienionych warunkach?
Zsumowanie prawdopodobieństw dla n parzystych nie powinno być trudne.
7 maj 10:07