Planimetria
muflon:

Odległości od pkt przecięcia przekątnych do boków to
√3 i 2 kąt ostry równoległoboku to 30st.
Policz krótszą przekątną.
Proszę o opis w pkt najszybszej metody
6 maj 22:30
razor: najszybsza metoda to zauwazyc ze odpowiedz jest podana w tresci

ale zeby do tego dojsc
trzeba troche policzyc
6 maj 22:33
muflon: Tak, ale szukam najszybszej metody
6 maj 22:47
Eta:

Z tw. kosinusów w trójkącie ABD
|BD|
2= ...........
6 maj 23:26
muflon: Dzięki
7 maj 09:19
muflon: IBDI2=82+(4√3)2−2*4√3*8*cos30
IBDI2=64+48−64√3*√3/2
IBDI2=112−96
IBDI2=16
IBDI=4
7 maj 09:37