całki
Alois~: mam problem z taka całką :
∫ √e2x −1 dx
6 maj 22:10
Alois~: i kolejna
| | ex−1 | |
∫ |
| dx wystarczą wskazówki jak robić, bo dostałam jakiegoś zaćmienia |
| | ex +1 | |
6 maj 22:19
Alois~: ok znalazlam podobną do 2. więc prosze o pierwszą, z drugą moze sobie poradze
6 maj 22:25
Mila:
e
2x−1=t
2, e
2x=t
2+1,2e
2xdx=2tdt, e
2x dx=t dt,
| | t2 | | t2+1−1 | |
∫√e2x−1dx=∫ |
| dt=∫ |
| dt= |
| | t2+1 | | t2+1 | |
| | 1 | |
=∫dt−∫ |
| dt = z wzorów |
| | t2+1 | |
6 maj 22:33
Alois~: dziękuje bardzo
6 maj 23:26
Mila:
6 maj 23:36
Alois~: a taki podobny przykład ?
dozłam do wyniku jakiegos innego niz odpowiedz nie widze błędu
t
2 = e
x +1
| | 1 | | √ex + 1 −1 | |
potem 2∫ |
| dt = .. u mnie ln | |
| + C |
| | t2 −1 | | √ex +1 +1| | |
a w odpowiedzi jest 2 ln (
√ex +1 −1) − x i nie mam pojecia skad taka roznica
7 maj 07:16
Alois~: proszę niech ktoś zajrzy
7 maj 07:27
zawodus: Jak sprawdzić, która odpowiedź jest ok?
7 maj 08:15
daras: podobny przykład, to ...podobne rozwiązanie
7 maj 08:21
Alois~: pochodna.. tylko na kolokwium nie bedzie czasu zeby liczyc jeszcze pochodną
7 maj 08:49
Alois~: to moze ktos napisac jak powinno byc poprawnie rozwiazane ?
7 maj 09:07
MQ: To jest to samo (z dokładnością do C oczywiście).
7 maj 09:15
Alois~: dziękuje MQ
7 maj 09:29