Pomoc przy dziedzinie funkcj, punkcie przegięcia i prawdopodobieństwie.
Aaaaaga: Hej
Mam do rozwiązania kilka zadanek.
Pomożecie?

1) Dziedziną funkcji y=(2− |x|)1/2 + 1/log(1−x) jest
2) Współrzędne punktu przegięcia P(x,y) funkcji y= x3 − 6x2 to
3) 1 x k cyfr jest losowane z możliwością powtórzeń z zestawu {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} Jakie
jest prawdopodobieństwo NIE wylosowania 0?
4 maj 22:49
Janek191:
1) 2 − I x I ≥ 0 i 1 − x > 0 i log (1 − x) ≠ 0 ⇔ 1 − x ≠ 1 ⇔ x ≠ 0
2 ≥ I x I i − x > − 1 i x ≠ 0
x ∊ < − 2; 2 > i x < 1 i x ≠ 0
x ∊ < − 2; 0) ∪ ( 0; 1)
================
4 maj 22:59
Janek191:

2) y = x
3 − 6 x
2
y' = 3 x
2 − 12 x
y" = 6 x − 12 = 6*( x − 2) = 0 ⇔ x = 2
Dla x < 2 jest y" < 0 , a dla x > 2 jest y" > 0
Dla x = 2 jest y = 2
3 − 6*2
2 = 8 − 24 = − 16
P = ( 2; − 16)
==========
4 maj 23:07
Aaaaaga: Dziękuję bardzo za rozwiązanie

Czy ktoś potrafi rozwiązać zadanie nr 3?
5 maj 08:52
wredulus_pospolitus:
zadanie nr 3 −−− schemat Bernulliego zastosuj (w końcu cyfry mogą się powtarzać)
5 maj 08:58
daras: tak
5 maj 09:27
Aaaaaga: A mogę prosić o rozwiązanie?
5 maj 09:48