lokaty bankowe
Beata22: Oblicz wartość bieżącą inwestycji 3−letniej oprocentowanej 3% w pierwszym roku 4% w drugim roku
i 5% w trzecim roku, wiedząc że w pierwszym roku wygenerowała 1000zł dochodu w drugim 1200zł i
w trzecim 1600zł dochodu, a wypłaty dokonywane są na poczatku każdego roku
4 maj 21:44
mietek: powodzenia
4 maj 21:45
mietek: trzeba do wykładu zajrzeć
4 maj 21:46
pigor: .., a masz odpowiedź do tego zadania
4 maj 21:49
Beata22: 3658,70
4 maj 21:52
Beata22: pomoże ktoś
4 maj 22:07
sushi_ gg6397228:
( ( (x−1000)(1,03) − 1200)* (1,04) − 1600 )= 0
4 maj 23:11
pigor: ... ,"zjadłeś" 1,05, a więc niech
x=? − szukana bieżąca wartość inwestycji,
to warunki zadania spełnia równanie:
(((x−1000)*10,03−1200)*1,04−1600)*1,05= 0 ⇔
⇔ ((1,03x−1030−1200)*1,04−1600)*1,05=0 ⇔ (1,0712x−2319,2−1600)*1,05=0 ⇔
⇔ 1,12476x−4115,16= 0 ⇔ x= 4115,16 : 1,12476 ⇔
x=3658,70 [zł] . ...
4 maj 23:45