równanie okręgu
duo: Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A=(2,1) i stycznego do obu osi układu
współrzędnych.Rozważ wszystkie przypadki.Proszę o pomoc zadanie maturalne.Będę ogromnie
wdzięczna.
4 maj 20:45
sushi_ gg6397228:
poszukaj w zakładce matura odpowiedni rok i tam masz rozwiazane
4 maj 20:50
pigor: ..., widzę to np. tak : szukamy równania
(x−a)2+(y−b)2=r2,
o którym z warunków zadania możemy powiedzieć, ze
(*)
a=b=r i
(2−a)2+(1−a)2=a2 ⇒ 4−4a+a
2+1−2a+a
2=a
2 ⇔
⇔ a
2−6a+5=0 ⇔ a=1 v a= 5, stąd i z (*)
a=b=r= 1 v a=b=r= 5,
czyli
(x−1)2+(y−1)2=1 v
(x−5)2+(y−6)2=25 − szukane
równania.
4 maj 21:24