Pomóżcie prosze..
Julka ;) :) ;*: Rozwiaz rownanie |8x
3−1| = x − 8x
2 Bardzo prosze o rozwiazanie bo nie wiem czy robie
dobrze a za chwile matura

wynik to ; równanie sprzeczne
4 maj 20:17
Julka ;) :) ;*: pomocy..
4 maj 20:20
Marcin:


wynik
4 maj 20:20
ICSP: sprzeczne
4 maj 20:21
5-latek:

takie sa wykresy tych dwoch funkcji
4 maj 20:21
zawodus: wynik ok

Wykres
Marcina coś nie tak
4 maj 20:22
Marcin: Czemu?

Takie mi tutaj narysowało
4 maj 20:23
zawodus: Dobra idę spać
4 maj 20:24
ICSP:
4 maj 20:24
Marcin: Tez chyba idę
4 maj 20:26
Julka ;) :) ;*: bylby ktos tak mily i rozwiazal mi to.. ?
4 maj 20:28
ICSP: a wkład własny ?
4 maj 20:30
Julka ;) :) ;*: Mam tak
4 maj 20:31
Julka ;) :) ;*: rozbilam bezwzgledna z wzoru skroconego mnozenia a3−b3
wyszlo mi (2x−1)(4x2+2x+1)
4 maj 20:33
Julka ;) :) ;*: z tego jest tylko jeden pierwiastek 1/2
4 maj 20:33
ICSP: 
zatem przedziały w których będziesz rozpatrywać swoją nierówność ?
4 maj 20:34
Julka ;) :) ;*: i z drugiego wyciagnelam x(8x−1) i tu mam pierwiastki 0 i 1/8
4 maj 20:34
Julka ;) :) ;*: i wlasnie z tego drugiego tez cos wyciagam czy nie
4 maj 20:35
Julka ;) :) ;*: i wlasnie z tego drugiego tez tworze przedzialy czy nie?
4 maj 20:35
sushi_ gg6397228:
po co komplikujesz
rysujesz y=8x3
potem przesuwasz o 1 w dół
działasz wartością bezwzględną i po problemie
druga strona−−> to wiadomo 2 miejsca zerowe , parabola itp
4 maj 20:36
Julka ;) :) ;*: druga strona czyli z x−8x2 tez wyciagam pierwiastki?
4 maj 20:38
Julka ;) :) ;*: prosze powiedzcie
4 maj 20:40
zawodus: tak

jeśli interesuje cię graficzne rozwiązanie
4 maj 20:42
Julka ;) :) ;*: interesuje mnie rozwiazanie z wytlumaczeniem..
4 maj 20:57
5-latek: Dla jakiego x |8x3−1| sie zeruje ?
4 maj 21:00
zawodus: julka żądasz wyjaśnień i tłumaczeń. Denerwujesz się, ale takie rzeczy było pytać rok temu.
Teraz to trochę późno.
4 maj 21:10
PW: Lewa strona równania jest dla dowolnej x liczbą nieujemną. Nie ma więc sensu szukanie rozwiązań
tam, gdzie prawa strona jest ujemna. Ograniczmy zatem poszukiwanie rozwiązań do takich x, dla
których
x − 8x
2 ≥ 0
| | 1 | |
Widać, że rozwiązań zadanego równania należy szukać na przedziale [0, |
| ]. |
| | 8 | |
Lewa strona równania na tym przedziale jest równa
|8x
3 − 1| = |(2x)
3 − 1| = |(2x−1)(4x
2+2x+1)| = −(2x−1)(4x
2+2x+1) = −8x
3 + 1.
Ostatnia równość wynika stąd, że 2x−1 < 0 i 4x
2+2x+1 > 0 (na ustalonym przedziale wyrażenie
8x
3 − 1 jest ujemne, a więc jego moduł jest równy liczbie przeciwnej).
Pozostaje rozwiązać równanie
| | 1 | |
− 8x3 + 1 = −x − 8x2, x∊ [0, |
| ]. |
| | 8 | |
8x
3 − 8x
2 − x − 1 = 0
| | 1 | |
8x2(x−1) + (−x−1) = 0, x∊ [0, |
| ]. |
| | 8 | |
Jak łatwo zauważyć równanie to nie ma rozwiązań − oba składniki po lewej stronie są ujemne.
Odpowiedź: Badane równanie nie ma rozwiązań.
4 maj 21:21
Julka ;) :) ;*: i bardzo dziekuje
4 maj 21:35
mietek: rozwiązanie
PW piękne, ale i tak tego nie zrozumiesz
4 maj 21:37
Julka ;) :) ;*: Kumam wiec mnie tu nie obrazaj co?
4 maj 21:58
mietek: powodzenia na maturce w takim razie jak wszystko "kumasz"
4 maj 22:01