Proszę o pomoc
qwertyrt12: Wartosc bieżąca trzyletniei zerokuponowej obligacji wynosi 90 zL,jej wartość
jest równa 100 zł .Ile wynosi stopa zwrotu inwestora?
odp 3,57%
4 maj 20:11
sushi_ gg6397228:
wzór znasz ?
4 maj 20:14
qwertyrt12: nie nie znam w ogóle, jak to obliczyć
4 maj 20:16
sushi_ gg6397228:
a teoria poczytana ?
4 maj 20:17
qwertyrt12: takб ale mam tu kilka zadań które nie wiem w ogóle jak obliczyć(dla tego proszę o pomoc=)
4 maj 20:19
sushi_ gg6397228:
to w teorii są też podane wzory do liczenia
wystarczy policzyć tak samo jak dla 3 letniej lokaty
4 maj 20:20
qwertyrt12: widzę że zadanko jest latwe ale nie mam wzóru,i w swoich notatkach ne mam nic podobnego żeby go
rozwiązać,jeżeli miałem wzór,obliczylem to szybko=)
4 maj 20:24
sushi_ gg6397228:
K3=Ko * (1+r)3
ko− wkład teraz
k3− wklad po 3 latach
4 maj 20:28
qwertyrt12: dziękuję bardzo)
4 maj 20:30
pigor: ..., niech
s%=? − szukana stopa zwrotu, to masz
np. równanie :
90(1+s%)3= 100 ⇒ (1+s%)
3=
109 ⇒ możesz obustronnie
zlogarytmować log
10() , lub ⇒ 1+s%= (
109)
1/3 ⇒
⇒
s%= (109)13−1 , stąd i kalkulatora masz kolejno np.
s%= 1,1111
0,3333−1= 1,0357−1=
0,0357 ⇒
s=3,57% .
4 maj 20:32
qwertyrt12: Dzięki!
4 maj 20:38