Ladnie prosze o pomoc
Julka ;) :) ;*: rozwiąż rownanie | X
3 − x | + X
2 − 1 = 0 czy moze mi ktos wytlumaczyc jak w takim czyms sie
opuszcza bezwzgledna? i jak sie z tego uklada przedzialy?
Prosze o pomoc
4 maj 19:17
Julka ;) :) ;*: ja tez w potrzebie xd
4 maj 19:21
Draghan: 
Ładnie prosisz o pomoc
w^
Pewnie musisz ustalić miejsca zerowe wyrażenia w module i rozstrzygnąć, na jakie przedziały
podzielić dalszy etap rozwiązania...

x
3 − x = 0
(...)
4 maj 19:25
Draghan: Ups, coś mi tam jakieś krzaczki wyskoczyły

Miał być uśmiech ładny dla Ciebie, a nie takie
straszydła
w^
4 maj 19:26
Julka ;) :) ;*: no dobra tyle wiem ...ale jak to sie robi?
4 maj 19:28
Marcin:

Tutaj masz wyniki jak na dłoni, ale niestety na maturze tak łatwo wykresu nie narysujesz
4 maj 19:29
Julka ;) :) ;*: Wiec... serio ;3 niech mi ktos wytlumaczy prosze
4 maj 19:31
Draghan: Kurczę, już miałem napisane, ale usunąłem

Poczekaj moment, to Ci rozpiszę
4 maj 19:32
Marcin:
|x
3 − x| + x
2 − 1 =0
|x
3 − x|=−x
2+1 teraz z tego masz:
x
3 − x=−x
2+1 ← rozwiąż
x
3 − x=x
2−1 ← i to też
4 maj 19:33
Marcin: ehh wybacz Draghan, ze Ci się wbiłem w rozwiązanie
4 maj 19:34
Draghan:

x
3 − x = 0
x(x
2 − 1) = 0
(1) x = 0
(2) x
2 − 1 = 0
x
2 = 1
x = 1 v x = −1
I teraz rysujesz wykres i układasz przedziały.
Z rysunku widać, że rozpatrywane przedziały to będą:
(1) (−oo; −1) − moduł ujemny
(2) <−1; 0) − moduł dodatni
(3) <0; 1) − moduł ujemny
(4) <1; +oo) − moduł dodatni
4 maj 19:37
Draghan: No, pokrzyżowaliśmy się trochę

Ale to nic

Smacznego piwka
4 maj 19:37
Marcin: Po co Ci taka zabawa z przedziałami? Dziękuję
4 maj 19:38
Draghan: Bo nigdy nie liczyłem takich zadań

A co, nie wyjdzie mi tak?
4 maj 19:39
Marcin: Wyjdzie, ale jest więcej roboty
4 maj 19:39
Julka ;) :) ;*: czyli tak fajnie mam bezwzgledna juhu rozpisuje jak ty ....sprawdzam jak to leci czy gora czy
dolem rysuje sobie tego wezyka i mam przedzialy tak?
4 maj 19:41
zawodus: Julka miałaś do mnie pisać
4 maj 19:41
Draghan: No to skoro wyjdzie...

A
Juleczka prosiła o sposób... Twój szybszy, ale nie na wszystkie takie zadanka działa...
Jakby miała np. dwa niezależne moduły? Wtedy mój sposób ma przewagę
4 maj 19:41
Marcin: hahaha zawodus sobie nadzieję zrobił
4 maj 19:41
Draghan: Tak,
Julka − o to chodzi
4 maj 19:42
Marcin: Tak, wtedy Twój sposób ma przewagę
4 maj 19:42
Julka ;) :) ;*: ale marcin jesli mozesz powiedz mi tylko ...jak zamienisz to co napisales na wielomianowa ..to
pozniej zaznaczam te punkty wszytkie?
4 maj 19:43
Marcin: Jak zamienię to co napisałem na wielomianową? nie rozumiem
4 maj 19:44
Julka ;) :) ;*: znaczy dostane pierwiastki
4 maj 19:45
Marcin: No tak. To co Ci wyjdzie, to będą rozwiązania do zadania

Próbuj sposobem Draghana, jest bardziej schematyczny, takze sobie potrenujesz
4 maj 19:47
Julka ;) :) ;*: Dobra dziekuje
4 maj 19:48
zawodus: Jeden moduł to leci rozwiązywanie bez przedziałów. Dwa i więcej to przedziały.
Najszybszy sposób to liczenie w pamięci
4 maj 19:48
Draghan: Napisz do
zawodusa, On Ci pomoże...
4 maj 19:49
Draghan: O, sam do Ciebie pisze
4 maj 19:49
Julka ;) :) ;*: jeszcze jedno powiedzcie mi prosze ....jak w rownaiu dojsc czy idzie gora czy dolem ten wezyk
Oo
4 maj 19:50
Marcin: Podstaw sobie np 100 i zobacz czy wartość jest wtedy dodatnia czy ujemna. Ja tak przynajmniej
robię
4 maj 19:51
Julka ;) :) ;*: swoja droga mam do niego napisac chyba na numer IP xd
4 maj 19:52
Marcin: haha dobre
4 maj 19:53
Marcin: Nawet powiem Ci, ze jest taka możliwość
4 maj 19:54
Draghan: Zależy od systemu, na jakim nerduje
zwaodus
4 maj 19:57
Draghan: pracuje* przepraszam, literówka
4 maj 19:58
Marcin: dodaj jeszcze, ze celowa
4 maj 19:58
Draghan:
4 maj 20:00