nierównośc wielomianowa
gela: Rozwiąż nierówność |x+2|+|x|+4|x−5|<42
4 maj 19:12
5-latek: Ja bym to robil przedzialami
4 maj 19:13
gela: pokażesz ? bo musze sie nauczyc rozwiazywania tych zadan bo to jedyna moja szansa by zdac
4 maj 19:19
4 maj 19:29
Hajtowy:
x ∊ (−oo;−2)
x ∊ <−2;0)
x ∊ <0;5)
x ∊ <5;+oo)
4 maj 19:31
PW: Tylko się nie zamęczcie z tym "rozbijaniem na przedziały".
Na każdym z przedziałów wskazanych przez
Hajtowego funkcja
f(x) = |x+2| + |x| + 4|x−5|
jest sumą trzech funkcji liniowych, czyli funkcją liniową.
Obliczamy:
f(−2) = 0 + |−2| + 4|−2−5| = 30
f(0) = |2| + 0 + 4|0−5| = 22
f(5) = |5+2| + 5 + 4|5−5| = 12.
Dla narysowania wykresu funkcji f potrzebne są jeszcze 2 punkty (żeby wiedzieć jak przebiega na
przedziałach (−
∞,−2) i (5,
∞)). Znajdźmy je dowcipnie:
f(−4) = |−4+2| + |−4| + 4|−4−5| = 2+4+4•9 =
42
f(10) = |10+2| + |10| + 4|10−5| = 12+10+4•5 =
42.
Po narysowaniu wykresu odpowiedź mamy jak na dłoni.
4 maj 20:03
aaaaaaa: dzięki wielkie
4 maj 20:51