calka podwojna
abc: jak obliczyc ta calke podwojna ∫∫xy(x−y)dydx
4 maj 19:08
abc:
4 maj 19:46
MQ: Po prostu, najpierw całkuj po y a potem po x (albo na odwrót, jeśli wolisz).
4 maj 19:54
abc: no zrobilem i wyszlo
4 maj 20:05
sushi_ gg6397228:
zrobiłeś co innego niz miałes zrobić
4 maj 20:07
abc: no ale tamta to zrobilem,teraz mam taki przyklad jak wyzej i jak go zrobic'
4 maj 20:08
sushi_ gg6397228:
tak samo
liczysz całke najpierw po "y"
4 maj 20:09
abc: | | x | |
czyli najpierw licze to ∫ |
| dy |
| | y | |
4 maj 20:10
abc: wyszlo 0,5xy
2 a teraz jak mam takie cos to co dalej z tym ∫dx0,5xy
2
4 maj 20:12
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
∫ |
| ≠ 0,5 y2 −−> do poprawki |
| | y | |
=======================================
liczysz po "x" , reszta jako stałą przed całkę wyciagnac
4 maj 20:13
abc: | | 3 | |
mialem ograniczony obszar calkowania w y tak od x do 2x i jak wyliczylem to wyszlo |
| x3 |
| | 2 | |
4 maj 20:13
abc: no wyszlo mi 0,5xy2 a nir 0,5y2
4 maj 20:14
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
policz pochodna 0,5 y2 czy wyjdzie |
| |
| | y | |
4 maj 20:17
abc: no tak wyszlo
4 maj 20:18
abc: xy
2 mialo wyjsc
4 maj 20:19
4 maj 20:22
abc: nie rozumie nic
4 maj 20:25
Dziadek Mróz:
∫∫x
2y − xy
2dxdy = ∫∫x
2ydxdy + ∫∫xy
2dx = ∫(∫x
2ydx)dy + ∫(∫xy
2dx)dy =
| | yx3 | | y2x2 | |
= ∫(y∫x2dx)dy + ∫(y2∫xdx)dy = ∫( |
| + c1)dy + ∫( |
| + c1)dy = |
| | 3 | | 2 | |
| | x3 | | x2 | |
= |
| ∫y + c1dy + |
| ∫y2 + c1dy = |
| | 3 | | 2 | |
| | x3 | | x2 | |
= |
| (∫ydy + ∫c1dy) + |
| (∫y2dy + ∫c1dy) = |
| | 3 | | 2 | |
| | x3 | | x2 | |
= |
| (∫ydy + c1∫dy) + |
| (∫y2dy + c1∫dy) = |
| | 3 | | 2 | |
| | x3 | | y2 | | x2 | | y3 | |
= |
| ( |
| + c2 + c1y + c2) + |
| ( |
| + c2 + c1y + c2) = |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | x3 | | y2 | | x2 | | y3 | |
= |
| ( |
| + c1y + 2c2) + |
| ( |
| + c1y + 2c2) = |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | x3y2 | | x3y | | 2x3 | | x2y3 | | x2y | |
= |
| + |
| c1 + |
| c2 + |
| + |
| c1 + x2c2 = |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 6 | | 2 | |
| | x3y2 + 2x3yc1 + 4x3c2 + x2y3 + 3x2yc1 + 6x2c2 | |
= |
| = |
| | 6 | |
| | xy2 + 2xyc1 + 4xc2 + y3 + 3yc1 + 6c2 | |
= x2 |
| |
| | 6 | |
4 maj 20:26
Dziadek Mróz:
Sorry, tam na początku jest ∫∫... − ∫∫... i inny wynik chyba
4 maj 20:26