ciag zbiezny
pociag: oblicz:
n→
∞
co to jest to w mianowniku?
4 maj 18:29
kochanus_niepospolitus:
symbol Newtona
4 maj 18:31
kochanus_niepospolitus:
ach ta matura ... jak dawno ona była
4 maj 18:32
pociag: to jak mam teraz to liczyć?
4 maj 18:35
pociag: ...
4 maj 18:52
pigor: ..., zauważ, że z ...

własności symbolu Newtona
| | | | | | (n+2)(n+1) | |
= | = | = |
| = 12(n2+3n+2), |
| | | | 2*1 | |
wtedy twoja granica przyjmie postać np. :
| | 12(n2+3n+2) | |
...= limn→∞ |
| = 12*1= 12 . ...  |
| | n2+1 | |
4 maj 19:05