nierówność
hgf: wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność −x4+10x2−9>0
Jak się w ogóle za to zabrać?
4 maj 18:27
razor: a jakbyś rozwiązał coś takiego?
−x2 + 10x − 9 > 0
4 maj 18:29
Karolina: (−x2+10x)2−9>0
może początek taki ..
4 maj 18:32
kochanus_niepospolitus:
Karolino ... to co napisałaś nie trzyma się kupy
4 maj 18:32
hgf: ale tam jest −x4
4 maj 18:32
kochanus_niepospolitus:
hgf ... najpierw odpowiedź na pytanie razor'a
później zobaczysz dlaczego takie właśnie pytanie zadał
4 maj 18:34
Karolina: No to się poddaje
4 maj 18:34
hgf: Δ = b2 − 4ac = 102 − 4⋅(−1)⋅(−9) = 100 − 36 = 64
√Δ = √64 = 8
x1=9
x2=1
4 maj 18:37
Hajtowy: To nie jest równanie kwadratowe

Twierdzenie Bezouta mówi Ci coś?
4 maj 18:40
hgf: no najpierw razor kazal mi rozwiązać kwadratowe
4 maj 18:41
hgf: no wiem, zrobie to Bezoutem, a potem co?
4 maj 18:42
jakubs: nierówność, a nie równanie
4 maj 18:43
hgf: wyszło mi (x+1)(x+3)(−x2+4x−3), co dalej?
4 maj 18:48
hgf: już wiem
4 maj 18:52
pigor: ..., lub np. tak : zauważ, że 10x
2= x
2+9x
2, wtedy da się ładnie:
pogrupować
−x4+10x2−9 >0 ⇔ −x
4+x
2+9x
2−9 >0 ⇔ −x
2(x
2−1)+9(x
2−1) >0 ⇔
teraz wyłączając −(x
2−1) przed nawias
⇔ −(x
2−1)(x
2−9)>0 ⇔
−(x−1)(x+1)(x−3)(x+3)>0 ⇔ rysujesz oś liczbową Ox
i na nie 4 puste kółeczka −3,−2,1,3 ; zaczynasz rysować
od dołu (bo znak minus)
"linię − węża" i odczytujesz sumę przedziałów nad osią Ox ⇔
x∊(−3;−1)U(1;3).
4 maj 18:54
pigor: ..., no i oczywiście odczytujesz najmniejszą całkowitą , czyli tu :
x= −2
4 maj 18:57
5-latek: Zadnego Bezouta tutaj nie ma potrzeby stosowac .
To jest zwykla nierownosc dwukwadratowa i nalezy ja rozwiazac albo przez podstawienie za
−x2=t
wtedy masz −t2+10t−9 =0 liczysz t i wrqacasz do podstawienia
Albo liczysz od razu delte i wyznaczasz zamiast x1i x2 x12 i x22
czyli −x4+10x2−9=0 to delta = 100−36=64 √64=8 x12= 1 to x1=1 lub x1=−1 i
x22= 9 to x2=3 lub x2=−3
Teraz rysujesz wezyk i patrzysz gdzie ta nierownosc jest <0 (ale to juz sobie zrobisz sama
Potem wyznacz ta liczbe
4 maj 19:02
5-latek: Chociaz
pigor Ci lepiej wytlumaczyl
4 maj 19:05