Jak obliczyc to zadanie ???
Karolina: Różnica dwóch liczb wynosi 6, a ich iloczyn jest najmniejszy z możliwych. Wyznacz te liczby.
Z góry dziękuje
4 maj 17:26
pigor: ..., np. tak : z warunków zadania niech
x,y= ?, gdzie
x−y=6 ⇒ y=x−6 i
xy=x(x−6)=f(x)= min.=f(
12(0+6))=f(3)= −9 ⇔
⇔
(x,y)= (x,x−6)=
(3,−3) − szukane
liczby . ...
4 maj 17:48
zwierze : skąd wziąłeś lub czemu podstawiłeś 1/2 ?
4 maj 17:53
Piotr:
hmm a 6 i 0 ?
4 maj 17:55
Karolina: wyższa matematyka − to nie dla mnie, nic nie rozumiem
4 maj 17:56
Piotr:
a ja sie zagapilem
4 maj 17:57
Karolina: Czyli to zadanie jest dobrze rozwiązane ?
4 maj 17:58
pigor: .., , xy= 6*0= 0 > −9 ...
4 maj 18:17
pigor: .., , xy= 6*0= 0 > −9 ...
4 maj 18:19
Karolina: Aaa

wytłumaczysz mi jeszcze tą funkcję min ?
4 maj 18:21
pigor: hmm..., skąd ten dubel mojego postu

f (x)=x(x−6) to funkcja kwadratowa (parabola ma ramiona do góry),
osiąga wartość najmniejszą = min.f w wierzchołku paraboli
x
w=p= −
b2a= średnia arytmetyczna miejsc zerowych; tu x
1=0, x
2=6,
stąd moje
12(0+6)= 3, a wartość najmniejsza iloczynu
xy= f(3)= 3(3−6)= 3*(−3)= −9 . i to chyba tyle z mojej strony
4 maj 18:31
Karolina: Okej, teraz rozumiem. Dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość
4 maj 18:36