wielomian
tosia: wielomian w(x)=x3+bx2+cx+d ma trzy pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny o różnicy 2.
Wartość wielomianu w punkcie (−3) jest równa (−48). Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
4 maj 16:09
Janek191:
x1, x1 + 2, x1 + 4 − pierwiastki danego wielomianu
W(x) = ( x − x1)*( x − x2)*( x − x3) = ( x − x1)*( x − x1 − 2)*( x − x1 − 4)
W(−3) = ( − 3 − x1)*( − 3 − x1 − 2)*( − 3 − x1 − 4) = − 48
(− 3 − x1)*( − 5 − x1)*(− 7 − x1) = − 48
x13 + 15 x12 + 71 x1 + 57 = 0
x1 = − 1 , bo − 1 + 15 − 71 + 57 = 0
=======
zatem
x2 = − 1 + 2 = 1
x3 = − 1 + 4 = 3
=============
4 maj 16:42
omi:
To nie wszystko

Należy jeszcze sprawdzić, czy są jeszcze inne pierwiastki
4 maj 16:48
omi:
x3+15x2+71x+57=0
(x+1)(x2+14x+57)=0
x= −1 i Δ<0
wniosek ...........
4 maj 16:54