Proszę o obliczenie
Mateusz: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy długości 8cm ściana boczna
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α = 60o. Oblicz cosinus kąta między
krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy tego ostrosłupa.
4 maj 16:03
Janek191:

a = r = 8 cm
α = 60
o
| | √3 | | √3 | |
x = a* |
| = 8* |
| = 4√3 |
| | 2 | | 2 | |
więc
h = 12
zatem
b
2 = h
2 + r
2 = 12
2 + 8
2 = 144 + 64 = 208 = 16*13
b = 4
√13
więc
| | r | | 8 | | 2 | | 2√13 | |
cos β = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | b | | 4√13 | | √13 | | 13 | |
==============================
4 maj 16:24
Janek191:

a = r = 8 cm
α = 60
o
| | √3 | | √3 | |
x = a* |
| = 8* |
| = 4√3 |
| | 2 | | 2 | |
więc
h = 12
zatem
b
2 = h
2 + r
2 = 12
2 + 8
2 = 144 + 64 = 208 = 16*13
b = 4
√13
więc
| | r | | 8 | | 2 | | 2√13 | |
cos β = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | b | | 4√13 | | √13 | | 13 | |
==============================
4 maj 16:25