Równania trygonometryczne
Natt: Rozwiąż równanie:
tgx=tg(π−x) + 2
4 maj 14:18
zawodus: Jaki poziom?
4 maj 14:21
Natt: Rozszerzenie, 2 liceum
4 maj 14:23
ICSP: tg(π − x) = − tgx
| | π | |
zatem nasz równanie dla x ≠ |
| + kπ , k ∊ Z |
| | 2 | |
przyjmuje postać
tgx = 1
| | π | |
skąd x = |
| + kπ , k ∊ Z zawiera się w dziedzinie zatem jest odpowiedzią. |
| | 4 | |
4 maj 14:23
zawodus: A ja coś źle widziałem
4 maj 14:27
pigor: .., np tak :
tgx= tg(π−x)+2 i cosx≠0 ⇔ tgx= −tgx+2 i x≠ ±
12π+kπ ⇔
⇔ 2tgx=2 i x≠
12π(±1+2k) ⇔ tgx=1 i x≠
14π(±2+4k) ⇔
⇔
x=14π+kπ ⇔
x= 14π(1+4k), k∊C . ...
4 maj 14:30