Czy to jest liczbą całkowitą?
oloj: Wykaż, że x = 3√16+8√5 +√21−8√5 jest całkowita.
4 maj 13:58
ICSP: 16 + 8√5 = (√5 + 1)3
21 − 8√5 = (4 − √5)2
4 maj 14:00
zawodus: Pierwsze nie tak łatwo zauważyć
4 maj 14:01
oloj: o kurcze, nie wpadłam na to, dziękuję
4 maj 14:02
oloj: tylko jak dalej to wykazać?
4 maj 14:03
zawodus: √x2=|x|
4 maj 14:04
Kaja: x={5}+1+|4−√5|=√5+1+4−√5=5∊C
4 maj 14:04
zawodus: √x3=x
4 maj 14:05
5-latek: czesc zawodus

ale
3√x3=x
4 maj 14:37
zawodus:
4 maj 14:47
5-latek: Wiem ze chochlik
4 maj 14:48