Układ Równań
rakieta: 2x−y−1=0
−x+4y+4=0
Bardzo proszę o rozwiązanie tego. Pozdrawiam
4 maj 13:43
Hajtowy: x=0
y=−1
4 maj 13:44
Kaja: −y=−2x+1 /*(−1)
−x+4y+4=0
y=2x−1
−x+4y+4=0
y=2x−1
−x+4(2x−1)+4=0
y=2x−1
−x+8x−4+4=0
y=2x−1
7x=0
y=2x−1
x=0
y=2*0−1
x=0
y=−1
x=0
4 maj 13:45
rakieta: Podziękować
4 maj 13:50
pigor: ..., lub
2x−y−1=0 i −x+4y+4= ⇔ 2x−y=1 i −x+4y=−4 /*2 ⇔
⇔ 2x−y=1 i −2x+8y=−8 /+ stronami ⇔ 7y=−7 /:7 i 2x=y+1 ⇔
⇔ y=−1 i 2x=0 ⇔
(x,y)= (0,−1) − rozwiązanie
układu ....
4 maj 13:52
Kaja: metoda podstawiania

chodzi o to żeby najlepiej krok po kroku napisać, by osoba która nie wie
jak to rozwiązać załapała skąd sie co wzieło

jesli o mnie chodzi to potrafie to o wiele
szybciej rozwiązać
4 maj 13:58
Eta:
Straszny ten "tasiemiec"
Kaja 
2x−y−1=0
−2x+8y+8=0
+ −−−−−−−−−−
7y=−7 ⇒ y= −1 , 2x=0 ⇒ x=0
odp: x=0, y= −1
4 maj 14:00
Eta:
4 maj 14:01
Eta:
Metodą podstawiania:
y=2x−1 to −x+4(2x−1)+4=0 ⇒ 7x=0 ⇒x=0 to y= −1
odp: x=0, y=−1
4 maj 14:12