proszę o pomoc. Wymierność w mianowniku.
oloj: Wykonaj działania. Wynik przedstaw w postaci ułamka o wymiernym mianowniku.
| 3√5 | | 3√9 | |
| − |
| |
| 3√5−3√3 | | 3√25+3√15+3√9 | |
4 maj 13:37
Kaja: sprowadź do wspólnego mianownika (iloczyn tych dwóch mianowników), potem zastosuj do mianownika
wzor skróconego mnożenia a3−b3=...
4 maj 13:40
pigor: ..., (a−b)(a
2+ab+b
2)= a
3−b
3 , zatem u ciebie
wspólny mianownik (NWW mianowników) masz
tak :
(3√5−3√3) (3√25+3√15+3√9) = (
3√5−
3√3) (
3√52+
3√3*5+
3√32) =
= (
3√5)
3−(
3√3)
3= 5−3= 2, a więc pierwszy ułamek rozszerz
przez (
3√25+
3√15+
3√9), a drugi przez (
3√5−
3√3) i otrzymasz :
| 3√5*(3√25+3√15+3√9) | |
| − |
| (3√5−3√3)*(3√25+3√15+3√9) | |
| | 3√9*(3√5−3√3) | |
− |
| = |
| | (3√5−3√3)*(3√25+3√15+3√9) | |
| | 3√5*(3√25+3√15+3√9)−3√9*(3√5−3√3) | |
= |
| = |
| | (3√5−3√3)*(3√25+3√15+3√9) | |
| | (3√125+3√75+3√45)−(3√45−3√27) | | 3√53+3√75+3√33 | |
= |
| = |
| = |
| | 5−3 | | 2 | |
| | 5+3√75+3 | | 8+3√75 | |
= |
| = |
| = 4+12 3√75 . |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 14:18
oloj: dziękuję
4 maj 14:31
Kaja: o rany.. pigor, że tez ci się chciało to pisać
4 maj 14:31
pigor: .. ..

z ciekawości ...końca ...
4 maj 14:37