Znaleść ekstrema i zbadać monotoniczność funkcji
Thomas: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w tym ?
Znaleźć ekstrema i zbadać monotoniczność funkcji f(x)=(x2 −7x + 13)ex
4 maj 13:35
zawodus: W internecie jest multum rozwiązanych przykładów krok po kroku.
4 maj 13:46
Thomas: Wyszła mi pochodna ex(x2 −5x +6)
Dziedzina = R
przyrównałem do zera i wyszło mi ex(x−3)(x−2)=0 i wyszło 3 i 2
w zwiazku z tym funkcja jest rosnąca od xe (−niesk,2) i (3,+niesk)
a malejąca w przedziale xe <2,3>
Ekstrema funkcji to 2 i 3 .
Nigdzie nie popełniłem błedu ?
4 maj 14:39
Janek191:
Tak, w 2 jest maksimum lokalne, bo f'(2) < 0 , a w 3 minimum lokalne, bo f"(3) > 0.
4 maj 14:50
Janek191:
Miało być f " (2) < 0
4 maj 14:52
Thomas: ok . Dziękuje za pomoc
4 maj 15:16
PW: Jedna istotna uwaga. Piszesz "ekstrema funkcji to 2 i 3" − to nieprawda. Funkcja
osiąga ekstrema lokalne dla x=2 oraz dla x=3, ale ekstrema te są równe ...
4 maj 15:45