Pochodna i monotoniczność
Miśka: Badam przebieg zmienności funkcji f(x) = x + ln xx.
Jak rozwiązać takie równanie:
x2 + 1 − ln x = 0
w jaki sposób bym tego nie rozwiązywała zawsze dostaje x = ex2+1
4 maj 13:25
zawodus: To równanie nie ma rzeczywistych rozwiązań
4 maj 13:28
ICSP: dla x > 0 mamy :
x
2 + 1 > x > lnx
zatem równanie
x
2 + 1 = lnx jest równanie sprzecznym
4 maj 13:28
Miśka: dziękuję bardzo

mam jeszcze takie pytanie: skoro jest to równanie sprzeczne, to co w takim
razie z monotonicznością?
4 maj 13:31
ICSP: skoro x2 + 1 > lnx to
x2 + 1 − lnx > 0
funkcja rosnąca.
4 maj 13:34
Miśka: dzięki
4 maj 13:35