X
Miś: Uzasadnij, że obwód czworokąta jest większy od podwojonej długości jego przekątnej.u
4 maj 13:24
ICSP: dwa razy nierówność trójkąta i po zadaniu
4 maj 13:24
zawodus: Jakiś wkład własny?
4 maj 13:25
52:

AB+AD>DB
DC+CB>DB
AB+AD+DC+CB>2DB
4 maj 13:26
pigor: ..., a ogólnie niech a+b+c+d=2p − obwód czworokąta wypukłego
gdzie a,b,c,d − długości jego kolejnych boków i np. e>f − długości jego
przekątnych, to z nierówności Δ np. tak :
a+b>e i b+c>f i c+d>e i d+a>f /+stronami ⇒ 2(a+b+c+d)>2(e+f) ⇒
⇒ a+b+c+d= 2p >e+f >f+f= 2f . c.n.uz. .
4 maj 16:12