zadania
Magda: http://www.bankfotek.pl/view/1719476
Przesyłam dla was zadanie z rozwiązaniem załączone wszystko w obrazku. czy ktoś umiałby mi
wytłumaczyć jak to zrobić ? moje wątpliwości zamieściłam na zdjęciu ? jaka to teoria z czego
to się wzieło ? proszę o pomoc tutaj są 2 zadania
4 maj 13:18
Magda: podbijam temat
4 maj 13:23
Magda: .
4 maj 13:28
Magda: mogę też wpisac tutaj ręcznie moje wątpliwości jeśli komuś trzeba ale na zdjęciu jest wszystko
pokazane i zaznaczone na czerwono,
po prostu nie wiem skąd się to wzięło bo zazwyczaj jest tak że rozumiem przykład a potem nagle
coś wyskakuje niezrozumiałego.
4 maj 13:30
Magda: .
4 maj 13:34
Kaja: Magda przepisz tu te fragmenty ktorych nie rozumiesz
4 maj 13:35
Magda: ok już przepisuję.
4 maj 13:36
Magda: zadanie 1( to zdjęcie na górze) wszystko rozumiem oprócz końcówki:
teraz korzystamy ze wzoru cos2α=2xos
2α −1
| | | |
L= |
| = tego nie rozumiem ! |
| | | |
| | 2(cosx + 1) −3 | | 2cosx − 1 | |
= |
| = |
| = P |
| | 2(cosx + 1) −1 | | 2cosx + 1 | |
4 maj 13:44
Magda: nie rozumiem tej końcówki skąd pojawiła się ta zamiana ?
4 maj 13:44
Janek191:
z.2
Korzystamy z wzorów : sin 2x = 2 sin x*cos x cos 2x = 2 cos
2 x − 1
| 1+ cos α | | 1+cos 2α | | 1+cos α | | 1 +2cos2α −1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| sin 2α | | cos α | | 2 sinα cosα | | cos α | |
| | 1 + cosα | | 2 cos α*cos α | |
= |
| * |
| = po skróceniu |
| | 2 sinα*cosα | | cos α | |
| | 1 + cosα | | 1 + 2 cos2α2 − 1 | |
= |
| = |
| = |
| | sin α | | 2 sinα2 cosα2 | |
| | 2cos2α2 | | cosα2 | |
= |
| = |
| = |
| | 2sin α2 cosα2 | | sinα2 | |
4 maj 13:46
Magda: teraz zadanie 9
tutaj tez tej końcówki nie rozumiem

wiecie skąd się to wzieło

?
4 maj 13:49
Magda: ooo Janek napisałeś przedemną dzięki już analizuję to co mi podałeś
4 maj 13:50
Kaja: | | x | | x | | x | | x | | x | |
zauważ, że cosx=cos(2* |
| )=cos2 |
| −sin2 |
| =cos2 |
| −(1−cos2 |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | | 2*(cosx+1)−3 | |
czyli L= |
| = |
| |
| | | | 2(cosx+1)−1 | |
4 maj 13:50
Magda: tak przykład rozumiem ale nada tylko do tego momentu
4 maj 13:51
Janek191:
cos α = cos 2*α2 = 2 cos2α2 − 1
sin α = sin 2*α2 = 2 sin α2 cos α2
4 maj 13:51
Magda: Kaja bardzo dziękuję zaczynam już tą część rozumieć
4 maj 13:52
Magda: bardzo dziękuję wam już wiem skąd się to wzięło
4 maj 13:54
Magda: z tymi zadaniami się pierwszy raz spotkałam ?
jak się tego nauczyć w prawidłowy sposób ?
4 maj 13:58
Magda: już widzę że to ze wzoru

pozdrawiam was jeszcze raz

!

dzięki
4 maj 14:00
Kaja:
4 maj 14:01