przekształcenia
Rico: witam, zostały już ostatnie chwile na powtórki przed maturą, i mam w związku z tym pytanie,
jak poprawnie przekształcić tą funkcję − proszę tylko o napisanie co po kolei :
ten pierwiastek trochę utrudnia mi sprawę
√lx−3l
4 maj 12:44
Kaja: narysuj najpierw y=√x (tabelka), potem y=√|x| (to co po prawej stronie osi y przerzuć na
lewą, to co było po lewej znika), a następnie przesuń o 3 jednostki w prawo
4 maj 12:48
Rico: nie ma znaczenia, czy najpierw przesuniemy, czy damy wartość bezwzględną ?
4 maj 12:55
Kaja: ma . jak najpierw przesuniesz a potem przekształcisz przez sym. wzgl. osi y, to dostaniesz
y=√|x|−3
4 maj 12:59
martex: a jak przekształci się przez symetrię względem oś x a nie y

to nie wyjdzie wtedy dobrze czyli
√|x−3|
4 maj 13:33
Kaja: to dostaniesz |√ |
4 maj 13:36
martex:
4 maj 13:37
martex: no wlasnie tak myślała, dzięki wielkie
4 maj 13:37